NVO sektor: Država da spriječi napad na slobodu izražavanja

"Tekst predstavlja najnoviji pokušaj zastrašivanja nevladinih organizacija i drugih kritičara vlasti"
127 pregleda 10 komentar(a)
daliborka uljarević, Foto: Boris Pejović
daliborka uljarević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.02.2014. 14:44h

Predstavnici 13 nevladinih organizacija zatražila je da nadležni državni organi za zaštitu ljudskih prava reaguju i spriječe crtanje mete neistomišljenicima i napade koji se najavljuju i podstiču nauštrb slobode izražavanja.

Oni su reagovali povodom saopštenja organizacionog odbora konferencije “Riječ, slika i neprijatelj”, praćenog prilogom u okviru “Minut, dva” emisije na TV Pink M i tekstom u “Pobjedi”, kojim se pokušava izvršna direktorka CGO-a, Daliborka Uljarević označiti kao terorista samo zato što je upozorila na mogućnost da protesti, poput onih u BiH dogode i u Crnoj Gori.

Saopštenje Konferencije islijedilo je nakon izjava Uljarević "Vijestima" u tekstu "Bosansko proljeće stiže u Crnu Goru?",objavljenom 10. februara.

Oni su naveli da je u saopštenju izvršna direktorka CGO Daliborka Uljarević označena kao terorista samo zato što je upozorila na mogućnost da se protesti, poput onih u BiH, dogode i u Crnoj Gori

"Tekst predstavlja najnoviji pokušaj zastrašivanja nevladinih organizacija i drugih kritičara vlasti. U Crnoj Gori se sprovodi kontinuirana kampanja pripremanja crnogorske javnosti za nasilje nad nevladinim organizacijama i drugim neistomišljenicima vladajućih političara i državnih funkcionera. Javnost se uporno pokušava ubijediti da su ključne nevladine organizacije i njihovi lideri "kriminalci", "lopovi", "nasilni", "ratni huškači" te da se sa njima treba obračunati".

Oni su saopštili da to vide kao najavu obračuna, nakon medija, i sa ključnim predstavnicima nevladinih organizacija.

"Ovim zajedničkim saopštenjem želimo jasno da ukažemo da za sve eventualne napade, zbog raznih vidova dosadašnjih pritisaka, smatramo odgovornom Vladu. Kampanja koja se u kontinuitetu vodi preko dnevnog lista “Pobjeda”, koji je u većinskom državnom vlasništvu, televizije Pink M i konferencije “Riječ, slika i neprijatelj”, u čijem upravnom odboru sjede čak dva predstavnika Vlade - ministarstva za ljudska i manjinska prava Irena Bošković i ministarstva kulture Željko Rutović, očigledno predstavlja ostvarivanje zacrtanog plana zastrašivanja vodećih nevladinih organizacija i drugih kritičara stanja u državi, koji po svemu sudeći, Vlada podržava".

Saopštenje su potpisali Ana Novaković (CRNVO), Zlatko Vujović (CEMI), Stevo Muk (Institut Alternativa), Marina Vujačić (Udruženje mladih sa hendikepom), Milan Šaranović (EKVISTA), Ivana Vujović (Juventas), Danijel Kalezić (Queer Montenegro), Ljupka Kovačević (ANIMA), Ljiljana Raičević (Sigurna ženska kuća), Sabina Talović (Bona Fidae), Tea Gorjanc Prelević (Akcija za ljudska prava), Maja Raičević (Centar za ženska prava) i Goran Đurović, član Savjeta RTCG-a.

Bonus video: