Bingulac: Članstvo Crne Gore u NATO ne bi pokvarilo odnose sa Srbijom

Bingulac je, u intervjuu podgoričkoj Televiziji “Atlas”, ocijenio da se bosansko-hercegovački scenario neće se preliti na Crnu Goru i Srbiju
111 pregleda 13 komentar(a)
Zoran Bingulac, Foto: Blic, M. Jošida
Zoran Bingulac, Foto: Blic, M. Jošida
Ažurirano: 11.02.2014. 10:13h

Ambasador Srbije u Podgorici Zoran Bingulac ocijenio je da eventualno punopravno članstvo Crne Gore u NATO ne bi ugrozilo odnose sa Beogradom.

“Srbija je neutralna, Crna Gora želi da pristupi NATO-u. Ukoliko Crna Gora uđe u NATO, to ništa neće smetati Srbiji. Radi se o dvije bratske države koje vežu zajednički korijeni i istorija”, kazao je Bingulac.

Samit NATO biće održan u septembru u Velikoj Britaniji, a crnogorski zvaničnici izrazili su očekivanje da bi država na tom skupu mogla da dobije poziv za članstvo.

Bingulac je, u intervjuu podgoričkoj Televiziji “Atlas”, ocijenio da se bosansko-hercegovački scenario neće se preliti na Crnu Goru i Srbiju.

“Socijalni bunt u Bosni i Hercegovini je opravdan, ali treba biti oprezan u vezi sa mogućom političkom dimenzijom demonstracija”, smatra on.

Bingulac je izrazio očekivanje da građani Srbije ponovo postanu glavna klijentela na Crnogorskom primorju, iako su ih lani pretekli Rusi. “Takva situacija neće biti ove godine. Srbija će vratiti svoju čelnu poziciju i biće najviše turista iz Srbije”

On je ponovio da odnosi Srbije i Crne Gore idu uzlaznom putanjom.

Bingulac je izrazio očekivanje da građani Srbije ponovo postanu glavna klijentela na Crnogorskom primorju, iako su ih lani pretekli Rusi.

“Takva situacija neće biti ove godine. Srbija će vratiti svoju čelnu poziciju i biće najviše turista iz Srbije”, kazao je Bingulac.

Prema njegovim rečima, robna razmena dve zemlje porasla je lani pet odsto u odnosu na 2012. godinu i iznosila je milijardu američkih dolara.

Bonus video: