Grupa od 40 američkih kongresmena traži da Crna Gora postane članica NATO-a

Zakonodavci su zatražili u pismu da se zvanični Vašington založi da Crna Gora i Makedonija postanu članice NATO-a već od septembra
63 pregleda 89 komentar(a)
Kongres SAD, Foto: Reuters
Kongres SAD, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.02.2014. 20:31h

Grupa od 40 američkih zakonodavaca u Predstavničkom domu uputila je pismo državnom sekretaru Džonu Keriju u kome traži da službeni Vašington nastavi da promoviše i podržava politiku proširenja NATO-a i da se založi da Crna Gora i Makedonija postanu članice Alijanse.

Zakonodavci su zatražili u pismu da se zvanični Vašington založi da Crna Gora i Makedonija postanu članice NATO-a već od septembarskog Samita u Velsu.

"Posebno od vas tražimo da podržite punopravno članstvo za Crnu Goru i Makedoniju na ovogodišnjem Samitu, da ohrabrite napredak u implementaciji Akcionog plana za Bosnu i Hercegovinu, da podržite Akcioni plan za Gruziju i utičete da se Kosovo, koje u februaru obilježeva šestu godišnjicu nezavisnosti - pridruži susjedima u Programu Partnestvo za mir", navodi se u pismu, prenosi portal RTCG.

Zakonodavci su zatražili da politika proširenja bude ključni prioritet NATO-a i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i izrazili uvjerenje da će prospekt širenja NATO-a na države koje, poput Crne Gore - imaju aspiraciju da postanu članice Alijanse, doprinijeti jačanju demokratskih institucija i vrijednosti, i da će poboljšati stabilnost i bezbjednost u regionu.

Među potpisnicima su članovci više kongresnih kokusa, među kojima su i članovi crnogorskog kokusa

"Ovo je ključni momenat za SAD i saveznike, u kome je neophodno preduzeti akciju kojom bi se osigurala relevantnost i održivost NATO-a. U susret Samitu u Velsu, spremni smo da zajedno promivišemo pristupanje Crne Gore i Makedonije Alijansi, ubrzamo proces pridruženja BiH i Gruzije, i omogućimo drugim državama u regionu poput Kosova jasnu evro-atlantsku perspektivu", poručili su kongresmeni.

Među potpisnicima su članovci više kongresnih kokusa, među kojima su i članovi crnogorskog kokusa.

Bonus video: