DUA se povukla iz pregovora o formiranju vlasti u Ulcinju, od sada samo sa DPS

"Da opet ne bi bili žrtve trulih pregovora, donijeli smo tu tešku odluku. Ali za razliku od njiih koji rade tajno, mi to javno kažemo"
31 komentar(a)
lokalni izbori u Ulcinju, 26.01.2014., Foto: Luka Zeković
lokalni izbori u Ulcinju, 26.01.2014., Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.02.2014. 14:07h

Predsjedništvo DUA jednoglasno je donijelo odluku o povlačenju iz pregovora sa albanskim partijama radi formiranja vlasti u Ulcinju, saopštio je danas lider te partije Mehmet Zenka.

On je na konferenciji za novinare kazao da će DUA ubuduće pregovarati samo sa DPS- om o mogućem formiranju vlasti u Ulcinju. Zenka je optužio nesuđene koalicione partnere, Forcu i koaliciju „Za budućnost Ulcinja“ da su bili neiskreni tokom pregovora sa ciljem da unište DUA.

"Danas je trebalo da nastavimo pregovore ali sinoć i danas oni su vodili pregovore sa DPS. To su provjerene informacije i mi ne želimo da budemo više dio te priče", kazao je Zenka. On je podsjetio da je DUA u pregovore ušla otvoreno i sa dobrom voljom, uprkos nedoličnom ponašanju Force.

"Pred nama su nudili koaliciji, odnosno Fatmiru Đeki, mjesto predsjednika Opštine kao protivuslugu za njegovu podršku predsjedniku Force Nazifu Cunguu prije dvije i po godine kada je on postao gradonačelnik. Progutali smo zarad dobre atmosfere iako smo baš tom prljavom trgovinom prije dvije i po godine, samo mi pretrpjeli ogromnu političku štetu", naveo je Zenka ističući da je logika „ja tebi ti meni“ u dubokoj koliziji sa njegovim shvatanjem albanstva.

On je naglasio da su uprkos popuštanju DUA, Forca i koalicija nastavili pregovore sa DPS iza njegovih leđa, što je i rezultiralo odlukom predsjedništva o napuštanju pregovora.

"Da opet ne bi bili žrtve trulih pregovora, donijeli smo tu tešku odluku. Ali za razliku od njiih koji rade tajno, mi javno kažemo da ćemo od sada pregovarati samo sa DPS jer smatramo da Ulcinju treba odgovorna i transparentna vlast. On je potvrdio da je nakon izbora bilo pritisaka na albanske partije da formiraju koaliciju između sebe.

"Ali manje na DUA jer to kod mene ne prolazi- kazao je on. Na pitanje Vijesti da li je bilo pritisaka iz Podforice prije donošenja odluke predsjedništva", Zenka je odgovorio odrečno.

"Nema šansi da na mene bilo ko izvrši pritisak. To je odluka predsjedništva", kazao je on.

Cungu i Đeka, koji imaju ukupno 15 mandata, vlast mogu formirati sa Pozitivnom ili SDP- om, koji imaju po dva mandata ili eventualno pozvati SNP i Front koji imaju po jedan mandat. Svakako, sada realnije izgleda scenario DPS- a nakon izbora kada je ta partija pobijedila osvojivši devet mandata- DPS, Đekina koialicija, DUA i SDP. Međutim, još uvijek je sve moguće budući da svako pregovara sa svakim pa i Forca sa DPS- om.

Za većinu u ulcinjskom parlamentu, potrebno je minimum 17 odbornika.

Bonus video: