Drobnič: Rokovi utiču na dinamiku pregovora

„Nesmetano sprovođenje akcionih planova omogućiće Crnoj Gori da proizvede bolje rezultate i u ostalim pregovaračkim poglavljima“
3 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2014. 13:33h

Brzina procesa pristupanja Evropskoj uniji zavisi od ostvarenja Crne Gore i njenog kapaciteta da ispoštuje rokove koji su utvrđeni akcionim planovima za poglavlja 23 i 24, rekao je šef delegacije EU u Podgorici, Mitja Drobnič.

Istraživanje Centra za demokratsku tranziciju (CDT) pokazalo je da državne institucije od jula do decembra prošle godine nijesu ispunile skoro dvije trećine obaveza koje se odnose na usvajanje zakona, a koje su predviđene AP za poglavlje 23. Institucije prošle godine nijesu usvojile najvažnije zakone iz oblasti borbe protiv korupcije.

Na pitanje portala CDT da li je saglasan sa ocjenom glavnog pregovarača Aleksandra Andrije Pejovića da je kvalitet reformi daleko bitniji od rokova, Drobnič je odgovorio da je kvalitet reformi ključan da bi se vladavina prava duboko ukorijenila.

„Treba imati na umu da brzina procesa pristupanja Evropskoj uniji zavisi od ostvarenja Crne Gore i njenog kapaciteta da ispoštuje rokove. Bitno je naglasiti da rokove iz akcionih planova za poglavlja 23 i 23 nije postavila Evropska komisija. Radi se o mjerama na koje su se crnogorski organi obavezali i na to smo im skrenuli pažnju i očekujemo da se situacija uskoro popravi“, kazao je Drobnič.

On smatra da poglavlja 23 i 24 predstavljaju srž procesa konsolidacije vladavine prava u Crnoj Gori.

„Nesmetano sprovođenje akcionih planova omogućiće Crnoj Gori da proizvede bolje rezultate i u ostalim pregovaračkim poglavljima“, naveo je Drobnič.

Na pitanje da li bi Vlada trebalo da pozove na odgovornost starješine institucija koje nijesu ispoštovale rokove, Drobnič je odgovorio da je načelo odgovornosti važno za efikasno funkcionisanje demokratskih institucija.

„Na crnogorskim organima je da pronađu najbolji način kojim bi se osigurala nesmetana implementacija ova dva ključna dokumenta. Ono što je važno u ovom trenutku jeste da građani Crne Gore osjete vidljive rezultate procesa pristupanja već sada, umjesto da čekaju do kraja ovog procesa“, zaključio je Drobnič.

Bonus video: