Partije da podrže predlog izmjena Zakona o izboru odbornika i poslanika

“Vladajuća partija zapravo opstuira čitav proces već više od deceniju maskirajući to manipulacijama"
2 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.02.2014. 16:58h

Grupa nevladinih organizacija (NVO) pozvala je partije da pokažu odgovornost i podrže predlog izmjena Zakona o izboru odbornika i poslanika kojima će biti obezbijeđeno da jedno od tri mjesta na izbornim listama pripadne ženama. Predlog o većoj zastupljenosti žena na listama predložio je SNP.

Maja Raičević iz Centra za ženska prava kazala je na konferenciji povodom Prijedloga zakona o izboru odbornika i poslanika kazala je da se DPS brojnim akcionim planovima kontinuirano obavezuje na suštinske promjene i aktivno rješavanje problema političke participacije žena ali da zapravo opstruiraju proces maskirajući to manipulacijama poput tvrdnji da je u pitanju proces za koji je potrebno vrijeme.

“Vladajuća partija zapravo opstuira čitav proces već više od deceniju maskirajući to manipulacijama poput tvrdnji da je u pitanju proces za koji je potrebno vrijeme, da nema dovoljno žena koje su sposobne ili spremne da se bave politikom i slično. DPS, koji će odlučivati o tome da li ovaj predlog ima dvotrećinsku većinu, da bi postigao tako “nedostižnu” kvotu od 30 odsto treba da uključi još samo četiri svoje članice u rad Skupštine. Da li su još četiri političarke isuviše visok cilj za DPS?”, pita Raičević.

Bonus video: