"Diktat spolja"

Matica crnogorska: Vlast u Srbiji se i dalje miješa u unutrašnje stvari Crne Gore

"Već iz nagovara da se učešćem u vlasti bore za dominaciju svoga jezika, crkve i pisma, kako bi postali "jednakiji od drugih"
69 pregleda 14 komentar(a)
Milo Đukanović, Aleksandar Vučić, Foto: Beta/AP
Milo Đukanović, Aleksandar Vučić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.02.2014. 12:40h

Nova vlast u Srbiji neprimjereno se miješa u unutrašnje stvari Crne Gore sa krajnjim ciljem da utiče na promjenu njene ustavno definisane državno-pravne strukture, ocijenila je Matica crnogorska.

Promjenom vlasti u Srbiji, kako se navodi, nije se promijenio njen odnos prema Crnoj Gori i očigledno je da su u političkom opticaju vrijednosi sistemi iz prošlosti.

Podsjeća se da su u poslednje vrijeme sve učestalije poruke političkih funkcionera iz Beograda upućene Srbima u Crnoj Gori, a mnoge od njih izrečene u Crnoj Gori, da jedino učešćem u vlasti mogu popraviti svoj status.

"Takva instrukcija polazi od tvrdnje da su pripadnici srpskog nacionalnog korpusa ugroženi i diskriminisani u društvenom i političkom životu Crne Gore, što dovodi do usvajanja onih metoda političke borbe koji za cilj imaju njeno vraćanje na put još jednog od srpskih entiteta", kaže se u reagovanju.

Ocjenjuje se da te politički sugestije ne pozivaju srpsku zajednicu u Crnoj Gori da učvršćuju suverenitet države, bogati njen multinacionalni karakter, vlastitim doprinosom ubrza evroatlanstke integracije i u zajednici sa drugim narodima traži oblike svoje jednakosti.

"Već iz nagovara da se učešćem u vlasti bore za dominaciju svoga jezika, crkve i pisma, kako bi postali "jednakiji od drugih"", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Crna Gora građanska i sekularna država u kojoj ne postoje konstitutivni narodi kao ni državne religije, a vlast legitimitet stiče na izborima, isključivo odlukama građana Crne Gore, a ne "Diktatom spolja".

"Narodi koji žive u Crnoj Gori, kao ni njihovi politički predstavnici, niti su neiskusni, niti su maloljetni, da ne bi znali kako svaka paternalistička intervencija sa strane narušava delikatan odnos naroda koji žive u Crnoj Gori i sudbinsku upućenost jednih na druge", kaže se u saopštenju.