Pokret za neutralnost: Crnoj Gori nije mjesto u vojnim savezima

"Vlast propagira NATO iz jednog razloga, a to je da bi se korumpiranim strukturama garantovala bezbijednost nakon smjene koja je nužna"
52 pregleda 57 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2014. 12:18h

Za Crnu Goru bi najbolje bilo da bude neutralna i da ne bude dio nijednog vojnog saveza, jer je to humana, racionalna i promišljena opcija, saopšteno je iz nevladine organizacije (NVO) Pokret za neutralnost Crne Gore.

Predstavnici Pokreta saopštili su na konferenciji za novinare povodom osnivanja te organizacije, da je njen osnovni cilj da Crna Gora ne bude dio nijednog vojnog saveza i da se spriječi, kako su kazali, agresivna NATO kampanja.

Predsjednik Upravnog odbora Pokreta Filip Kovačević kazao je da su se članovi te NVO okupili zbog miroljubive i pravedne politike koja, kako je naveo, reflektuje javni interes velike većine građana Crne Gore.

"Ono što imamo danas na djelu je sve, samo ne to. Sadašnja politika Vlade Crne Gore je rezultat interesa jedne korumpirane oligarhije, koja je servilna prema svjetskim centrima moći, a neodgovorna i arogantna prema sopstevenim građanima", ocijenio je Kovačević.

Dio te strategije, kako je kazao, arogantnosti prema građanima i servilnosti prema svjetskim centrima moći može da se vidi u aktuelnoj kampanji za ulazak u NATO savez.

"Protivimo se i kritički smo nastrojeni prema toj ideji zbog toga što vjerujemo da je ideja neutralnosti, ideja da Crna Gora ne bude dio nijednog vojnog saveza. Za neutranost smo zbog toga što vjerujemo da je to humana, racionalna i promošljena opcija", objasnio je Kovačević.

Pokret za neutralnost će, kako je najavio, biti aktivistička NVO.

"Bićemo vrlo aktivni u medijima i imaćemo neposrednu komunikacija sa građanima. Osmišljavaćemo i organizovaćemo perfomanse, kritikovaćemo stranu koja promoviše NATO, pronalazićemo nedostatke strane koja promoviše NATO", rekao je Kovačević.

Sama preprostavka da neko drugi treba da brine o Crnoj Gori, da domaćini treba da budu stranci je potpuno pogrešna"

On je kazao da će Pokret formirati Međunarodni savjetodavni odbor, pojašnjavajući da će se on sastojati do značajnih intelektualaca, javnih ličnosti iz cijelog svijeta, »a posebno iz zemalja članica NATO-a".

"Zbog toga što želimo da pokažemo da u tim državama postoji veliki broj građana, značajnih intelektualaca koji se protive politici koju sprovodi NATO savez", rekao je Kovačević.

Izvršni direktor Pokreta Marko Milačić rekao je da je neutralnost Crne Gore stvar obaveze i dužnosti, jer, kako smatra, na besomučnu propagandu, "koja dolazi sa domaćih i stranih adresa mora oštro suprostaviti građanskim, pravednim i pacifističkim stavom".

"Ova NVO želi da kroz razne vidove proaktivnog djelovanja u javnosti, od tribina do aktivnosti na ulici ukaže na tri ključne stvari – društveni imperativ, moralnu odgovornost i političku pragmatičnost vojne neutralnosti", kazao je Milačić.

On je rekao da su u četvrtak građani bili u prilici da čuju dvije nesitine o evroatlantskim integracijama.

"Prvu je izrekao predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, koji je je kazao "NATO je konačnica ostvarenja punog statusa nezavisnosti Crne Gore. I prava je poruka svima koji žele da investiraju u Crnu Goru"", precizirao je Milačić.

Izvršni direktor Pokreta Marko Milačić rekao je da je neutralnost Crne Gore stvar obaveze i dužnosti

On je kazao da je stvar potpuno suprotna i da NATO nije konačnica ostvarenja nezavisnosti Crne Gore, već je to, kako je naveo, jedna stepenica u gubitku nezavisnosti države.

"I drugo nikako to nije pokazatelj za strane investitore, već je pravi pokazatelj za privlačenje stranih investicija-pravosudni sistem", dodao je Milačić.

Druga neistina je, kako je naveo, ministra spoljnih poslova i evropskih integracija Igora Lukšića koji je kazao da je »neutralnost manje racionalno rješenje od članstva u NATO savezu".

"Ova dva primjera sam vam ilustrovao koliko je žestoka ta propaganda sa najvećih adresa, a tako možemo čuti svakog dana po nekoliko sličnih izjava sa nešto više ili niže državne adrese", rekao je Milačić.

Predsjednik Skupštine Pokreta Ognjen Jovović kazao je da je u Crnoj Gori došlo do paradoksalne situacije da vlast, kako je naveo, propagira NATO savez, a da gotovo 70 odsto opozicionih stranaka propagiraju isto.

"Vlast propagira NATO iz samo jednog razloga, a to je da bi se korumpiranim oligarhijskim strukturama, predvođenim Milom Đukanovićem garantovala bezbijednost nakon smjene koja je nužna", smatra Jovović.Prema nejgovim riječima, opozicija propagira NATO jer preko te Alijanse mogu da »što prije uskoče u stolicu u koju je sada Milo Đukanović".

Član Upravnog odbora Pokreta Nebojša Popović rekao je da je pogrešan argument za ulazak u NATO, a koji se može često čuti, da će članstvo u tu Alijansu da privuče strane investitore."

To je veoma jedna pogrešna paradigma koja postoji u Crnoj Gori i jedna velika manipulacija. Sama preprostavka da neko drugi treba da brine o Crnoj Gori, da domaćini treba da budu stranci je potpuno pogrešna", kazao je Popović.

Galerija

Bonus video: