Jasavić: Novi zakon sprječava trgovinu ličnim kartama

“Neće moći više razni poštolozi da pritiskaju zaposlene i druge za koga i kako će glasati ili da izađu ili ne na izbore"
20 komentar(a)
Azra Jasavić, Foto: Luka Zeković
Azra Jasavić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.02.2014. 12:33h

Ukoliko bude usvojen, novi Zakon o finansiranju političkih partija političke kampanje više neće moći da se finansiraju “prljavim”, kriminalnim novcem, a tajkuni i njima bliska lica neće moći da doniraju infrastrukturne objekte čije će vrpce presjecati funkcioneri DPS uoči izbora, kazala je potpredsjednica Pozitivne Azra Jasavić.

Predstavljajući predlog zakona koji je Pozitivna uradila sa MANS-om, a koji su podržali SNP i DF, ona je kazala da će tim zakonom biti “ukinuta radna mjesta trgovcima ličnim karatama”.

“Neće moći više razni poštolozi da pritiskaju zaposlene i druge za koga i kako će glasati ili da izađu ili ne na izbore. Oni koji upravljaju narodnim parama moraće da javno objave kako troše naše pare, redovno a posebno oko i nakon izbora, dok će se socijalna pomoć davati onima koji nemaju od čega da žive, a ne partijskim aktivistima”, kazala je Jasavić.

Predloženo je da mjesec dana pred izbore neće biti zapošljavanja, kao ni mjesec dana nakon izbora.

“Sve odluke donijete suprotno od ovog zakona biće ništavnee su što znači da ne važe a da se pare moraju vratiti u Budžet, i to Državnoj izbornoj komisiji (DIK), koja bi ih koristila za jačanje svojih kapaciteta. Nadzor i kontrolu nad sprovođenjem zakona vršiće DIK, koja će voditi administrativne istrage, prikuplja podatke od državnih organa, obavlja saslušanja, pokreće prekršajne postupke, prijavljuje krivična djela i pokreće postupak utvrđivanja ništavnosti odluka koji su suprotni ovom Zakonu”, kazala je Jasavić.

Predlogom zakona je propisano da parlamentarni nadzor nad sprovođenjem ovog Zakona vrši radno tijelo Skupštine nadležno za poslove antikorupcije.

Jasavić je kazala da je velikom broju državnih organa dostavila poslanička pitanja kako su trošili pare u 2013. godini. Istovjetna pitanja, kako je navela, je tim institucijama dostavio MANS prije tri mjeseca i nije dobio nijedan odgovor.

Pitanja su postavljena Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Centrima za socijalni rad, gradonačelnicima opština,-Ministarstvu unutrašnjih poslova-Ministarstvu fnansija,-Ministarstvu nauke-Ministarstvu ekonomije-Ministarstvu saobraćaja- Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava i Direkciji za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Bonus video: