Lange: EK želi da vidi kažnjene napadače na novinare

On je kazao da je otvaranje poglavlja 23 i 24 veliki uspjeh za Crnu Goru ali da napredak u nekim oblastima nije ostvaren onako brzo kako je trebalo
9 komentar(a)
Dirk Lange, Foto: Vlada Crne Gore
Dirk Lange, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 06.02.2014. 12:10h

Predstavnik za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje Evropske komisije Dirk Lange kazao je da je otvaranje poglavlja 23 i 24 veliki uspjeh za Crnu Goru ali da napredak u nekim oblastima nije ostvaren onako brzo kako je trebalo.

“Ovdje je riječ na primjer o zakonima koji bi trebalo da ojačaju povjerenje građana u izborni proces. Želim da naglasim da je stav EK da akcioni planovi ne treba da ostanu samo planovi na papiru već da oni postoje da dovedu do djelovanja i pokažu građanima da zaista dovode do promjena” rekao je Lange.

On je kazao da EK želi da vidi da se nasilje nad novinarima prati i da će počinioci biti kažnjeni.

Lange je poručio da se finansiranje političkih partija mora pratiti i te da se građani moraju uvjeriti da se njihov glas na izborima broji te da se korupcija mora pratiti na svim nivoima.

“Treba da vidimo da se korupcija prati na svim nivoima” rekao je Lange.

Lange je naveo da se je napredak primijećen u saradnji sa policijama u regionu i državama članica EU.

On je, govoreći o oblastima u kojima se kasnilo sa implementacijom akcionih planova, kazao da je kašnjenje primijećeno u otvaranju Centra za prihvatanje azilanata i upravljanju granica.

“Jasno je i da je tu treba neke stvari da se urade kako bi u potpunosti bilo u skladu sa uslovima iz Šengenskog sporazuma” rekao je Lange.

On je kazao da žele da vide da se aktivnosti za rasvjetljavanje slučajeva napada na novinare sprovode u djelo i ne samo za nove već i za stare.

“Napade na slobodu medija i novinare vidimo kao napad na demokratiju”, kazao je Lange.

Kako je rekao, na sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova, Raškom Konjevićem je naglasio da formiranje Komsiije za rješavanje napada na novinare ne predstavlja napredak sam po sebi već da ona mora da pokaže rezultate.

Bonus video: