MANS predlaže izmjene Krivičnog zakona: Kazne za vezu politike i mafije

MANS je predloge za izmjene i dopune juče proslijedio parlamentu sa zahtjevom da bude usvojen zajedno sa izbornim zakonima
72 pregleda 2 komentar(a)
Vanja Ćalović, Veselin Radulović, Foto: Luka Zeković
Vanja Ćalović, Veselin Radulović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.02.2014. 11:45h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvala je poslanike svih partija da hitno usvoje izmjene Krivičnog i Zakonika o krivičnom postupku kojima će se vratiti stara rješenja i sankcionisati infiltriranje organizovanog kriminala u političke strukture.

MANS je predloge za izmjene i dopune juče proslijedio parlamentu sa zahtjevom da bude usvojen zajedno sa izbornim zakonima. Iz MANS-a je saopšteno da je usvajanjem izmjena Krivičnog zakonika 2010. godine iz definicije organizovanog kriminala izbrisana mogućnost da kriminalne organizacije u svom djelovanju koriste političke strukture, odnosno političke partije.

Ta izmjena je "zabašurena ubacivanjem pravno nepostojećih termina, čime je faktički omogućena nekažnjivost za krivična djela organizovanog kriminala koja se sprovode kroz političke partije".

U saopštenju se kaže da je u novom rješenju navedeno da je jedan od uslova uticaj kriminalne organizacije na "političku vlast", što u pravnom smislu ne postoji, već i u Crnoj Gori i svuda u svijetu postoji samo zakonodavna, izvršna i sudska vlast.

“Tako je izmjenama krivičnog zakonodavstva, bez opravdanog razloga i obrazloženja, omogućeno da političke partije i njihovi rukovodioci ne odgovaraju za organizovani kriminal. Drugim riječima, političke partije mogu na duže vrijeme ili na neograničen period, koristiti svoju strukturu i članstvo za vršenje raznih zloupotreba i težih krivičnih djela, pri čemu svaki član ima unaprijed određen zadatak ili ulogu ili mogu primjenjivati nasilje ili zastrašivanje, a da opet ne odgovaraju za organizovani kriminal”, saopšteno je iz MANS-a.

Iz MANS-a su upozorili da prema važećem zakonskom rješenju i rokovima zastare, za nekoliko godina ni politički nezavisan tužilac ne bi mogao krivično goniti lica koja su organizovano kupovala glasove.

"Drugim riječima, političke partije mogu na duže vrijeme ili na neograničen period, koristiti svoju strukturu i članstvo za vršenje raznih zloupotreba i težih krivičnih djela, pri čemu svaki član ima unaprijed određen zadatak ili ulogu ili mogu primjenjivati nasilje ili zastrašivanje, a da opet ne odgovaraju za organizovani kriminal", naveli su iz MANS-a.

Isključena bilo kakva odgovornost političara i funkcionera

To, prema njihovim riječima, istovremeno znači da političke partije i njihovi funkcioneri ne bi mogli odgovarati za organizovani kiminal, "čak ni kada bi se dokazalo da organizovano vrše krivična djela protiv izbornih prava i kupuju glasove nezakonito strečenim novcem ili kroz zloupotrebe državnih fondova, zastrašuju zaposlene u državnoj upravi, ucjenjuju privrednike i vrše druga krivična djela u dužem vremenskom periodu uz jasnu unutrašnju hijerarhiju".

Iz te organizacije kažu da, ne samo što su propisane kazne za organizovani kriminal neuporedivo veće, već su i rokovi zastare za njihovo gonjenje duži, što znači da, zbog postoječih zakonskih rješenja, za nekoliko godina, "ni politički nezavisan tužilac ne bi mogao krivično goniti lica koja su kupovala glasove".

Ovakva rješenja, prema njihovom mišljenju, omogućavaju stvaranje političkih partija isključivo sa ciljem da kroz te strukture vrše teža krivična djela, ali ni tada ne bi mogli odgovarati za organizovani kriminal, pa bi i izrečene kazne za vršenje tih djela bile neuporedivo manje.

"Nadamo se da su poslanici glasali za postojeća rješenja jer su bili dovedeni u zabludu. Naime, novo rješenje je skriveno umetanjem termina koji nemaju nikakvo pravno značenje, pa je u drugim stavovima tih članova zakona navedeno da je jedan od uslova uticaj kriminalne organizacije na "političku vlast". Međutim, termin "politička vlast" u pravnom smislu ne postoji, već i u Crnoj Gori i svuda u svijetu postoji samo zakonodavna, izvršna i sudska vlast", navodi se u saopštenju.

Ukoliko su važeća zakonska rješenja rezultat nesposobnosti, a ne namjere izvršne vlasti, i previda, a ne odluke poslanika, neće biti nikakvih smetnji da se po hitnom postupku izmijene definicije organizovanog kriminala u Krivičnom zakoniku i Zakoniku o krivičnom postupku

U MANS-u kažu da je posebno zabrinjavajuća činjenica to da je šteta koja je već napravljena ovakvim zakonskim rješenjima nepopravljiva, jer, kako dodaju, nijedna politička struktura niti njeni funkcioneri neće moći biti gonjeni za organizovani kriminal koji su sprovodili kroz partije u periodu od 2010. godine, kada su izmjene zakona stupile na snagu, pa do dana stupanja na snagu novih zakonskih rješenja.

"Ukoliko su važeća zakonska rješenja rezultat nesposobnosti, a ne namjere izvršne vlasti, i previda, a ne odluke poslanika, neće biti nikakvih smetnji da se po hitnom postupku izmijene definicije organizovanog kriminala u Krivičnom zakoniku i Zakoniku o krivičnom postupku", dodali su iz MANS-a.

Kažu da žele da vjeruju da velika većina poslanika u Skupštini nema nikakav lični interes da zakonska rješenja, koja omogućavaju infiltriranje organizovanog kriminala u političke strukture, ostanu na snazi i pozvali su sve političke partije da u paketu sa drugim zakonima koji se odnose na izborni proces, usvoje i izmjene Krivičnog zakonika i Zakonika o krivičnom postupku.

Bonus video: