Lange: Kasne akcioni planovi za poglavlja 23 i 24

“Mi želimo da vidimo rezultate i ja bih citirao komesara Štefana Filea koji je rekao da on želi da vidi da ovi AP dovedu do pravih promjena u zemlji"
4 komentar(a)
Dirk Lange, Foto: Boris Pejović
Dirk Lange, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.02.2014. 16:45h

Predstavnik Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije Dirk Lange kazao je da je EK primijetila kašnjenje u implementaciji akcionih planova za poglavlja 23 i 24.

Lange je na sastanku Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost kazao da se kroz akcione planove mora proći detaljno i da oni ne treba samo da budu na internetu i dostupni javnosti, već da treba da donesu konkretne promjene.

“Mi želimo da vidimo rezultate i ja bih citirao komesara Štefana Filea koji je rekao da on želi da vidi da ovi AP dovedu do pravih promjena u zemlji i da ljudi u Crnoj Gori ne treba da čekaju članstvo kako bi vidjeli da se u ovoj zemlji dešavaju poboljšanja” rekao je Lange.

On je dodao da vidi i napredak, ali kašnjenja u implementaciji. “Zahvalni smo što je centar za azilante otvoren ali je projekat kasnio i odnosu na tio žalimo. Vidimo i neka kašnjenja u AP ali sada ne bih išao u detalje” rekao je Lange i dodao da će se u junu vidjeti kako se sprovode akcioni planovi u Crnoj Gori.

Pejović: Napredak očigledan

Državni sekretar za evropske integracije, Aleksandar Andrija Pejović, ocijenio je da je od prethodnog sastanka Pododbora, koji je održan u decembru 2012. godine, postignut dobar napredak u strategijskom i zakonodavnom dijelu, kao i u, kako je naveo, oblasti administrativnih kapaciteta i bilježenja mjerljivih rezultata u praksi.

On je podsjetio da su usvojeni akcioni planovi i pregovaračke pozicije i da su otvorena poglavlja koja se odnose na vladavinu prava, dodajući da su usvojene Ustvane promjene i podustavni zakoni.

"Osim toga, izabrana je većin ključnih nosilaca pravosudnih funkcija, izmijenjeni u Krivični zakonik i Zakon o sprečavanju zloupotrebe droga, donijet je novi Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti, usvojen je Plan racionalizacije pravosudne mreže, otvoreni su Prihvatilište za strannce u Centar za tražioce azila", naveo je Pejović.

Kako je dodao, usvojena je i Analiza organizacione strukture, kapaciteta i ovlašćenja državnih organa i organa uprave u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i veći broj strateških dokumenata.

"Najveći broj obaveza iz prethodnog šestomjesečnog perioda je realizovan. Dio obaveza, koje iz objektivnih razloga, nije bilo moguće realizovati u definisanim rokovima, je u toku ili pri kraju realizacije", rekao je Pejović.

Pejović je istakao akciju Uprave policije, koja je u prošloj godini zaplijenila 1,4 tone narkotika, što je više u odnosu na 2012. godinu, kada je zaplijenila tonu.

Prema njegovim riječima, Crna Gora u ovoj godini nastavlja istim tempom sa sprovođenjem obaveza.

"Očekuje nas mnogo važnih zadataka kao što su formiranje Specijalnog državnog tužilaštva, usvajanje zakona o Agenciji za antikorupciju, izrada strategije integrisanog upravljanja granicom, opremanje Odsjeka za posebne provjere, potpisivanje operativnih sporazuma sa Europolom, izmjene Zakona o krivičnom postupku", kazao je Pejović.

On je ocijenio je sastanak Pododboradobra prilika da se predstave ostavreni rezultati, tekuće i planirane mjere i da se razmjene mišljenja po pitanju budućih izazova, i najboljih i najefikasnijih rješenja u pogledu sprovošenja pravne tekovine u tim poglavljima.

Planirano je da sastanak Podobora bude održan i sjutra.

Bonus video: