Medojević: Pogoršana bezbjednosna situacija u zemlji

"Posvađani i sukobljeni klanovi u bezbjednosnim službana doveli su do potpune blokade rada tih institucija, što dovodi do ugrožavanja bezbjednosti građana“
24 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.02.2014. 13:25h

Eskalacija nasilja i nesposobnost službi bezbjednosti da ostvaruju svoju ustavnu i zakonsku ulogu, kao posljedicu imaju naglo povećanje osjećaja nesigurnosti građana i pogoršavanje opšte bezbjednosne situacije u zemlji, smatra predsjednik Pokreta za promjene, Nebojša Medojević.

"Posvađani i sukobljeni klanovi u bezbjednosnim službana doveli su do potpune blokade rada tih institucija, što dovodi do ugrožavanja bezbjednosti građana“, naveo je Medojević u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, jezik mržnje koju promoviše vladajuća kasta prema kritičarima stanja u zemlji, ideologizacija kriminala i kriminalaca kao patriota i uspješnih bogatih ljudi, pogrešne društvene poruke koje mladima emituje vrh režima javno se družeći sa kriminalcima, kreirali su ambijent u kome mladi kriminal, pljačku i nasilje vide kao jedinu priliku za normalan život.

Medojević smatra da su takvom ambijentu doprinijeli i "praksa nekažnjivosti pripadnika vrha režima i mafije, blagonaklonost međunarodnih faktora uz nerijetko i direktnu korupciju pojedinih predstavnika međunarodne zajednice i eksplozija siromaštva koje je ušlo u najmanje polovinu crnogorskih porodica".

"Dok se čelnici bezbjednosnog sektora enormno bogate od šverca i korupcije i druguju sa mafijom, pošteni pripadnici službi sa svojim sramno niskim zaradama tonu u siromaštvo i dovode se u situaciju da i sami prihvate korupciju kao modus vivendi u Đukanovićevoj Crnoj Gori“, kazao je on.

Bezbjednosni sistem je, kako je naveo, zahvatila metastaza korupcije i kriminala, koja je toliko oslabila sposobnost tih službi da više nijesu u stanju da garantuju mir i bezbjednost građana.

"Potrebne su hitne i odlučne, korjenite promjene sistema. Za poboljšanje bezbjednosti građana, dovoljan uslov je postojanje hrabre i odlučne profesionalne vlasti, a potreban uslov je hitna promjena korumpiranog režima“, zaključio je Medojević.

Bonus video: