Lidington: Ispunjavanjem kriterijuma Crna Gora napredovala na putu ka NATO

Lidington je rekao da je pred Crnom Gorom naporan i kompleksan zadatak i da reforme neće biti lake a da će UK nastaviti da pruža podršku
3 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2014. 15:22h

Crna Gora je, ispunjavanjem kriterijuma, napredovala na putu ka NATO, a odluka o članstvu zavisiće od konsenzusa članica Alijanse, rekao je ministar za Evropu Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Dejvid Lidington.

On je nakon sastanka sa potpredsjednikom Vlade Igorom Lukšićem rekao da UK podržava evro-atlantske ambicije Crne Gore.

"Crna Gora je pokazala posvećenost Alijansi kroz trupe koje je slala u Avganistan i kroz posvećenost koju će iskazati kada se ISAF misija okonča. Crna Gora je već napravila značajan napredak na putu ispunjavanja kriteruijuma", rekao je Lidington novinarima, nakon sastanka.

Kako je rekao, odluka o članstvu nije samo na jednoj državi već na cjelokupnoj Alijansi.

"Ali ćemo pomagati Crnoj Gori da ispuni obaveze i priključi se NATO-u".

On je naveo da odluka o tome da li će Crna Gora postati članica NATO-a zavisi od konsenzusa svih članica Alijanse.

"Naše sledeće okupljanje je u Velsu, i još nijesmo odredili koje će tačke biti na agendi. Radujemo se da će taj datum biti što prije moguće i nastavićemo da vam pružamo podršku u svim preostalim reformama", rekao je Lidington.

On je naveo da UK nastavlja da zastupa pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji i sa prakrtičnih aspekata.

Lidington je rekao da je pred Crnom Gorom naporan i kompleksan zadatak i da reforme neće biti lake a da će UK nastaviti da pruža podršku.

"Integracije će donijeti benefite poput prosperiteta i sigurnosti građana. Ako pogledate šta se dešava u Poljskoj, Češkoj ili Mađarskoj vidjećete da je put pristupanja bio složen i težak ali na kraju je uslijedila nagrada u vidu boljitka za sve", poručio je Lidington.

Lidington je kazao da UK podstiče, ne samo odnose među ljudima na političkom nivou već i građana.

"Pored toga što oko hiljadu državljana UK živi u Crnoj Gori, nadamo se da će hiljade njih dolaziti u Crnu Goru u budućnosti", naveo je Lidington.

Lukšić je, kako je rekao, informisao sagovornika gdje se Crna Gora nalazi na evropskom putu.

"Zahvalio sam na ekspertskoj podršci koju smo imali i koju ćemo imati. Očekujemo otvaranje i novih poglavlja za koji mjesec, u kojim nema prethodnih kriterijuma koje je Evropska komisija postavila i time naš proces dobija na dinamici", rekao jeLukšić.

Lukšić je podsjetio da UK ove godine predsjedava NATO Samitom, u Velsu, početkom septembra.

"To je prilika koja inspririše, kako sada, tako i u narednim mjesecima da intenzivno, u skladu sa našim četvrtim Akcionim planom uradimo još posla i posvetimo se maksimalno što je moguće i da ne dozvolimo da nas neke druge teme skrenu sa tih strateških ciljeva", poručio je Lukšić.

Galerija

Bonus video: