Tirana i Priština pritiskaju albanske partije da se u Ulcinju dogovore o koaliciji

Lideri Force i Demokratke partije Nazif Cungu i Fatmir Đeka negirali su da na njih bilo ko vrši pritisak
84 pregleda 56 komentar(a)
Nazif Cungu, Mehmed Zenka, Fatmir Đeka, Foto: Čitalac reporter
Nazif Cungu, Mehmed Zenka, Fatmir Đeka, Foto: Čitalac reporter
Ažurirano: 29.01.2014. 09:01h

Pojedini uticajni krugovi iz Tirane, Prištine i dijaspore u Americi pritiskaju albanske nacionalne partije da se u Ulcinju dogovore o koaliciji i formiraju vlast, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

Uprkos tome među njima još nema ozbiljnih razgovora o formiranju postizborne koalicije koja bi iz igre izbacila Demokratsku partiju socijalista(DPS), koja je osvojila najveći broj mandata na izborima u nedjelju.

Kako je kazao sagovornik “Vijesti” iz uticajne albanske partije, pritisci sunarodnika iz regiona nijesu javni, niti zvanični ali su konstantni.

Lider DUA Mehmet Zenka “Vijestima” je potvrdio tu informaciju.

“Znam da postoje pritisci na neke albanske partije da formiraju koaliciju između sebe”, kazao je kratko Zenka.

Lideri Force i Demokratke partije Nazif Cungu i Fatmir Đeka negirali su da na njih bilo ko vrši pritisak, „pa ni određeni krugovi iz Albanije i sa Kosova“.

Međutim, izvor “Vijesti”, visoki funkcioner jedne albanske partije, tvrdi „da je pritisak iz regiona ogroman“.

“Ne znam kako udovoljiti tim zahtjevima, ali mi ćemo se ipak prevashodno skoncentrisati na naše i interese naših birača”, kazao je on.

Jedan od zahtjeva, kako je rekao, jeste da predsjednik Opštine po svaku cijenu bude iz jedne od nacionalnih partija, pa i u slučaju da dođe do koalicije sa DPS- om.

Šef OO DPS Ljoro Nrekić nije želio da komentariše poruku Đeke da je spreman za razgovore o postizbornoj koaliciji sa DUA i Force, ali bez lidera veće partije i doskorašnjeg gradonačelnika Cungua

Cungu juče nije htio detaljnije da komentariše najavu Đeke da je spreman za pregovore sa DUA i Forcom, ali bez njega.

“To je Đekin marketinški trik”, kazao je Cungu.

On je naveo da je juče nakon sastanka kod premijera Mila Đukanovića oko NATO integracija, razgovarao sa Đekom i Zenkom oko moguće koalicije.

“Zenka je raspoložen, ali Đeka mi je rekao da ima predizborni sporazum sa DPS i dok ne obavi razgovore sa koalicionim partnerima, ne može ući u tu priču”, kazao je Cungu.

Međutim, Đeka je negirao navode Cungua da je sa njim razgovarao o formiranju koalicije.

“To nije tačno. To je bio neformalni razgovor koji nije imao veze sa političkom pričom”, kazao je Đeka.

On je potvrdio da postoji predizborni sporazum sa DPS- om i “Vijestima” ga dostavio na uvid. U njemu piše da će DP nakon izbora, savez prvo ponuditi DPS.

“I ništa više od toga. Ponudićemo im savez pod našim uslovima koji će podrazumijevati i funkciju prvog čovjeka grada”, kazao je Đeka.

I Zenka je demantovao Cungua da je na kratkom sastanku u jednom restoranu bilo priče o koaliciji.

“To su neistine. Na kraju, fotografija je zlupotrijebljena jer nijesam znao da će biti dostavljena medijima”, kazao je Zenka.

“Ne znam ni ko nas je slikao”, dodao je on.

DPS neće da priča dok ne završi posao

Šef OO DPS Ljoro Nrekić nije želio da komentariše poruku Đeke da je spreman za razgovore o postizbornoj koaliciji sa DUA i Force, ali bez lidera veće partije i doskorašnjeg gradonačelnika Cungua.

“Ne želim da dam bilo kakvu izjavu dok ne završimo posao”, bilo je sve što je Nrekić odgovorio na nekoliko pitanja “Vijesti”.

Prema informacijama “Vijesti” bivši predsjednik Opštine Ulcinj i visoki funkcioner DUA Gzim Hajdinaga i lider PDP Ali Redža prišli su DPS.

Nrekić juče nije htio da komentariše tu informaciju.

“Njihovo je građansko pravo za koga će glasati”, kazao je Nrekić.

Zenka je bio konkretniji:“Imamo informacije da su prišli DPS, ali nijesmo provjeravali”.

Zenka i Hajdinaga odavno nijesu u dobrim odnosima. Hajdinage nije bilo ni na spisku odbornika DUA za ove izbore, dok je Redžina partija davno razbijena u dvije frakcije od kojih je jedna pristupila DP Fatmira Đeke. Redža je bio odan Zenki u prethodnom sazivu lokalnog parlamenta.

Bonus video: