Kolegijum predsjednika Skupštine: Završićemo tri zakona do kraja sedmice

Poslanica Pozitivne Azra Jasavić kazala je da su na Kolegijumu završili razmatranje Zakona o izboru odbornika i poslanika
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2014. 20:53h

Kolegijum predsjednika Skupštine trebalo bi najkasnije do ponedeljka završi zakone o izboru odbornika i poslanika, biračkim spiskovima i finansiranju političkih partija, u skladu sa mišljenjem evropskih eksperata, saopšteno je danas nakon sjednice tog tijela.

Poslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić kazala je da su danas na Kolegijumu završili razmatranje Zakona o izboru odbornika i poslanika, i uglavnom, kako je navela, na političkoj ravni, usaglasili rješenja tog akta.

"Ono što smo danas radili odnosi se na Zakon o biračkom spisku. Danas smo znatan dio članova tog Zakona obradili, s tim što je insistiranje opozicije da se radi na Zakonu o finansiranju političkih partija, iz razloga što taj akt definiše nadležnosti Državne izorne komisije (DIK)", rekla je ona novinarima nakon sjednice.

Jasavić je pojasnila da Zakon o finansiranju političkih partija definiše nadležnosti DIK-a sa stanovišta nadzorne i kontrolne uloge Komisije u postupku samog izbora.

"Očekujemo da ćemo imati paket od tri Zakona definitivno završena do petka, najkasnije ponedjeljka", navela je ona.

TV Vijesti, Jelena Ćorluka

Danilović: Lokalni izbori nažalost po starom zakonu

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Goran Danilović kazao je da važno je što će Kolegijum "u istom paketu" razmatrati i Zakon o finasiranju političkih partija, jer je on, kako je ocijenio, vrlo bitan zbog nadležnosti DIK-a, "koju tretiramo kao nadležni organ u Zakonu o izboru odbornika i poslanika".

"Bez predsrasuda prihvatićemo neka rješenja za koja smatramo da mogu biti bolja, pa makar dolazila od kolega iz parlamentarne većine, ali je važno da imamo suštinu – drugačiju Komisiju, njenu kontrolnu i nadzornu ulogu u drugačijem, osnaženom i potpuno novom kapacitetu", rekao je on.

Danilović je ponovio da su u mnogome predtojeći lokalni izbori "izgubljeni" za novo zakonodavstvo.

"Oni će se nažalost, dominantno odvijati po starom zakonodavstvu. Ovdje je sada pitanje da li mi možemo da stignemo pristojne rokove za vanredne parlamentarne izbore, kojih može biti. Čini mi se da tu još nijesam dobio ubjeđenje da postoji dobra namjera", kazao je on.

DF će, kako je naveo Danilović, sačekati do kraja sedmice pisane izvještaje eksperata, "da vidimo da li negdje postoji mogućnost da se eventualno ogriješimo o evropsko zakonodavstvo".

Prema riječima Danilovića, Frontu su rokovi od 12 mjeseci na kojima insistira Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), neprihvatljivi.

"Za nas je to deprimirajuće, ali ćemo konačan stav o tim rokovima dati na osnovu onoga kada dobijemo stav Demokratske partije socijalista (DPS) za Zakon o finasiranju političkih partija i kontrolno nadzorne uloge DIK-a", kazao je on.

Simović: DIK ne može biti drugostepeni organ

Poslanik DPS-a Milutin Simović rekao je da su na Kolegijumu došli do rješenja za Zakon o biračkim spiskovima, koje je, kako je naveo, sistemski održivo.

"Danas smo smo kazali da to rješenje koje je ranije predlagao DF nije sistemski održivo i da je nemoguće da DIK bude drugostepeni organ u odnosu na MUP. Došli smo do rješenja gdje smo kazali da tu drugostepenost opredjelimo na jedinu drugu moguću adresu, sistemski održivu, a to je Upravni sud", precizirao je on.

Govoreći o Zakonu o finansiranju političkih partija, Simović je rekao da je siguran, ako budu pristupili na Kolegijumu sa pažnjom tom aktu, da će imati u vidu izrečene sugestije evropskih eksperata koji su boravili u Crnoj Gori.

Ekperti su, kako je kazao, upozorili, na "nuklearna rješenja koja označavaju određena ovlašćenja koja se žele dati DIK-u od opozicije i nevladinog sektora i ta rješenja će biti neprimjenjiva u praksi, a ako se pokušaju primjeniti da će izazvati značajne probleme u ukupnom sistemu Crne Gore".

"Vjerujem da ćemo sugestije, koje ćemo dobiti od ekspertske misije u pisanoj formi, biti dobra vodilja do dolaženja konačnih rješenja Zakona o finansiranju političkih partija", zaključio je Simović.

Galerija

Bonus video: