Lukšić otvara Generalni konzulat Crne Gore u Minhenu

Lukšić će tokom zvanične posjete Minhenu imati niz bilateralnih susreta
190 pregleda 2 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Igor Lukšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.01.2014. 15:20h

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić predvodiće delegaciju tokom zvanične posjete Minhenu od 28 do 30. januara, povodom svečanog otvaranja Generalnog konzulata Crne Gore u tom gradu.

Kako je saopšteno, Generalni konzulat će u ime Vlade otvoriti potpredsjednik Lukšić, a u ime Vlade Njemačke Emilija Miler, ministarka rada, socijalnog staranja, porodice i integracija u Vladi Bavarske.

"Cilj djelovanja Konzulata će prvenstveno biti promocija ekonomskih interesa Crne Gore radi obnavljanja ranije saradnje i uspostavljanja novih veza u cilju daljeg razvoj naših privrednih, trgovinskih, kulturnih, naučnih veza, kao i pružanje pune konzularne zaštite i interesa naših iseljenika koji tamo žive", navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Dodaje se da će Lukšić tokom zvanične posjete Minhenu imati niz bilateralnih susreta.

"Prvog dana posjete planiran je sastanak u Privrednoj komori Minhena i Gornje Bavarske sa predsjednikom dr Eberhardom Sasseom i izvršnim direktorom Peterom Drisenom, te Emilijom Miler, ministarkom rada, socijalnog staranja, porodice i integracija u Vladi Bavarske, a drugog dana posjete planirani su sastanci sa predsjednikom Parlamenta Bavarske Barbarom Stam i članovima odbora za saveznu državu i Evropu. Tokom posjete Minhenu, potpredsjednik će imati i izlaganje na okruglom stolu u organizaciji Društva za Jugoistočnu Evropu (Sudosteuropa Gesellschaft), na temu "Crna Gora na putu ka članstvu u EU: šanse i izazovi", navodi se u saopštenju.

Bonus video: