Stanišić: Crna Gora članica na prvom narednom samitu proširenja

"Vjerujem da ćemo ulaskom u NATO biti bliži punopravnom članstvu u Uniji"
6 komentar(a)
Obrad Stanišić, Foto: Boris Pejović
Obrad Stanišić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.01.2014. 14:14h

Crna Gora će na prvom narednom NATO samitu, na kom bude riječi o proširenju, postati članica Alijanse, ocijenjeno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Funkcioner Demokratskog fronta Nebojša Medojević ocijenio je da je izjavom Generalnog sekretara NATO-a, Andersa Fog Rasmusena, stavljena tačka na propagandu režima da će Crna Gora dobiti pozivnicu za članstvo u septembru.

Rasmusen je u ponedjeljak, predstavljajući godišnji izvještaj NATO-a, kazao da je napredak Crne Gore u prošloj godini očigledan, ali da još ima posla u dostizanju standarda NATO-a.

"Kada je Crna Gora u pitanju, izazovi ostaju bezbjedonosne agencije koje moraju dostići standarde Alijanse i borba protiv korupcije".

"Shvatio sam to kao dobronamjernu primjedbu da Crna Gora mora da nastavi borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala u čemu se i mi iz vlasti slažemo«, rekao je agenciji MINA poslanik DPS-a, Obrad Stanišić.

On je, kako je rekao, uvjeren da će Crna Gora na prvom samitu NATO-a za proširenje biti članica NATO-a.

"Iako znamo da su kriterijumi ulaska u NATO potpuno komplemetarni sa kriterijumima Evropske unije, vjerujem da ćemo ulaskom u NATO biti bliži punopravnom članstvu u Uniji", dodao je Stanišić.

On smatra da je evidentno da borba protiv korupcije i organizovanog kriminala jeste problem, ne samo Crne Gore, već i regiona i planetarna pošast protiv koje se svi zajedno moraju boriti.

"Crna Gora je svjesna toga i vjerujem da će u narednom periodu, obzirom da postoji snažna politička volja za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, da ćemo i te kriterijume zadovoljiti i da ćemo na prvom narednom zasjedanju NATO saveza kad se bude govorilo o proširenju, a vjerujem da će to biti do kraja tekuće godine, Crna Gora biti punopravna članica Alijanse", naveo je on.

Stanišić je rekao da je irelevantno razgovarati o "proizvoljnim ocjenama" Medojevića.

"Koji, otkako se bavi politikom, ništa kad je Crna Gora u pitanju nije pogodio, nego je samo nagađao i imao zloslutne namjere".

"Vjerujem da će se o korupciji, kriminalu i svemu što je u agendi Alijanse za Samit u septembru razgovarati i da sigurno Crna Gora neće biti negativan primjer po bilo kom pitanju kad je ta tematika u pitanju", kazao je on.

Bonus video: