Cetinjanka među ambasadorima OSCE programa za mlade

Gorana je obezbijedila svoje učešće na ovom prestižnom događaju zahvaljujući svom dosadašnjem angažmanu u oblasti omladinske politike
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2014. 15:18h

U vrijeme kada je Švajcarska preuzimala predsjedavanje OSCE-om , u Beču je održana prva simulacija Model OSCE programa, projekta uključivanja mladih u rad OSCE-a.

Taj projekat je okupio učesnike iz 57 zemalja, a jedan od 57 mladih ambasadora kao predstavnik Crne Gore bila je i Gorana Vujović iz Cetinja, koja je i član Savjeta mladih Prijestonice Cetinje.

Gorana objašnjava da je od 1.500 aplikanata iz svih 57 zemalja, ona obezbijedila svoje učešće na ovom prestižnom događaju zahvaljujući svom dosadašnjem angažmanu u oblasti omladinske politike.

"Plan ovog programa je da mladi ambasadori budu uključeni u švajcarsko predsjedavanje OSCE-om kroz dvije specifične simulacije od kojih je jedna već uspješno održana u Beču, a druga će biti u Beogradu. Kroz te dvije simulacije će se upoznati sa radom struktura OSCE-a, i raditi na izradi "Omladinskog akcionog plana", objašnjava crnogorska predstavnica.

Simulacija je održana u prostorijama OSCE-a koje se nalaze u Hofburgu, nekadašnjoj palati dinastije Habsburg.

Tokom simulacije su učesnici predstavljali druge države, što je praksa u Model UN simulacijama, međutim od njih se tražilo lično mišljenje i lični stavovi.

Inače, taj "Omladinski akcioni plan" će biti predstavljen ministrima vanjskih poslova svih zemalja koje participiraju u OSCEu, na ministarskom vijeću OSCE-a, u decembru, u Bazel.

Galerija

Bonus video: