Jasavić: Što prije riješiti situaciju sa Tužilačkim savjetom

"Svako odlaganje konstituisanja punog sastava Tužilačkog savjeta onemogućava primjenu ustavnih amandmana o reformi tužilastva, što ide na štetu jačanja institucije tužilaštva"
94 pregleda 4 komentar(a)
Azra Jasavić, Foto: Boris Pejović
Azra Jasavić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.01.2014. 12:51h

Konferencija tužilaca mora što prije da riješi pitanje Tužilačkog savjeta jer on u nepotpunom sastavu ne može da funkcioniše, ocijenili su iz Pozitivne Crne Gore, navodeći da svako odlaganje onemogućava primjenu ustavnih amandmana o reformi tužilaštva.

Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović proglasio je osam od 11 članova Tužilačkog savjeta, ocjenjujući da nijesu ispunjeni zakonski uslovi jer je prekršena zabrana ponovnog uzastopnog izbora članova koje bira Konferencija tužilaca.

Poslanica Pozitivne, Azra Jasavić kazala je da nepotpuni Tužilački savjet ne može odlučivati o najvažnijim pitanjima iz svoje nadležnosti.

"Tužilački savjet odlučuje većinom glasova prisutnih članova Tužilačkog savjeta. Izuzetno, pri utvrđivanju predloga za imenovanje državnog tužioca, donošenju odluke o imenovanju rukovodilaca državnog tužilaštva i državnih tužilaca ili privremenom udaljenju od vršenja dužnosti, Tužilački savjet odlučuje većinom glasova svih članova Tužilačkog savjeta", pojasnila je Jasavić.

Kako je navela, to praktično znači da o najvažnijim pitanjima takav nepotpun Tužilački savjet ne može odlučivati.

"Time se blokira proces reformi državnog tužilaštva shodno ustavnim amandmanima, što dobrom dijelu vlasti odgovara jer se na taj način odlaže ozbiljna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou", rekla je Jasavić.

To pitanje, smatra ona, mora što prije riješiti Konferencija tužilaca u skladu sa Zakonom.

"Ne znam šta je rukovodilo Konferenciju tužilaca kada su predlagali kandidate suprotno Zakonu. Članovi Tužilačkog savjeta iz reda državnih tužilaca i uglednih pravnika mogu biti ponovo birani za člana Tužilačkog savjeta po isteku četiri godine od prestanka prethodnog mandata u Tužilačkom savjetu", pojasnila je Jasavić.

Ta zakonska odredba je, kazala je ona, nedvosmislena.

"Ako su nam tužioci neznaveni treba ih naučiti. Ako su izvršavali naloge iz vrha izvršne vlasti, da na ovaj način odlože konstituisanje Tužilačkog savjeta, i time odlože primjenu ustavnih reformi svoj politički zadatak su uspješno završili", poručila je Jasavić.

Ona smatra da je u oba slučaja tužilaštvu potrebno dubinsko čišćenje, što je moguće jedino izborom VDT koji nije dio tužilačkog sistema.

Ona smatra da je već morala biti sazvana sjednica Konferencije tužilaca na kojoj bi preostali članovi bili izabrani.

"Svako odlaganje konstituisanja punog sastava Tužilačkog savjeta onemogućava primjenu ustavnih amandmana o reformi tužilastva, što ide na štetu jačanja institucije tužilaštva i protivno je uspostavljanju pune vladavine prava", zaključila je Jasavić.

Bonus video: