Pravedna: Političari se rugaju evropskim izbornim standardima

"Crna Gora tako postaje jedina evropska zemlja u kojoj se široko ozakonjuje javno glasanje kroz proces političkog kandidovanja"
3 komentar(a)
Rade Bojović, Foto: Savo Prelević
Rade Bojović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.01.2014. 12:27h

Najavljene promjene izbornog zakonodavstva dodatno osnažuju partitokratski sistem i sužavaju političke slobode u Crnoj Gori, ocijenjeno je iz Pravedne Crne Gore."Ignorišući preporuke OEBS-a, Venecijanske komisije i međunarodni Kodeks dobre izborne prakse, parlamentarna većina je predvidjela rješenje kojim se pismena podrška kandidatima za poslanike i odbornike mora obavljati pred partijskim izbornim komisijima", kaže se u saopštenju. U Pravednoj smatraju da se time, umjesto ukidanja istog takvog "parapolicijskog" rješenja u Zakonu o izboru predsjednika, većina crnogorskih političara narugala evropskim izbornim standardima i proširila nedemokratsku praksu na ukupan izborni sistem.

"Crna Gora tako postaje jedina evropska zemlja u kojoj se široko ozakonjuje javno glasanje kroz proces političkog kandidovanja, sprječava politička konkurencija i istovremeno zastrašuju i demotivišu građani", dodaje se u saopštenju. Iz Pravedne su kazali da su podržavajući to rješenje, Socijalistička narodna partija i Demokratski front se stavljaju na stranu DPS-a."I time sebe svrstavaju u političke snage koje su uplašene od demokratskih reformi. Istovremeno, sa takvim rješenjima dodatno se forsira politika koja proizvodi podanike i partijske vojnike i pravi nakazni izborni sistem u kome nema mjesta političkim slobodama i građanskoj demokratiji", zaključuje se u saopštenju

Bonus video: