CDT i MINA: Objektivno i profesionalno ćemo informisati o NATO

Cilj ove inicijative je povećanje nivoa informisanosti građana o evroatlantskim integracijama.
5 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2014. 11:37h

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) i crnogorska informativna agencija MINA danas pokreću specijalizovani informativni servis koji će pratiti proces NATO integracija Crne Gore.

"Cilj ove inicijative je povećanje nivoa informisanosti građana o evroatlantskim integracijama. Servis će svakodnevno objavljivati vijesti i stavove stučnjaka, protivnika i zagovarača integracija. Trudićemo se da kompletnoj domaćoj javnosti damo profesionalne i objektivne informacije o ovoj temi", navodi se u zajedničkom saopštenju

Sve vijesti će biti prevođene i na engleski jezik kako bi i zainteresovanim predstavnicima međunarodne zajednice i stranoj javnosti, kvalitetnije približili ovaj proces u Crnoj Gori

"Na ovaj način ćemo ponuditi objektivne i provjerene informativne sadržaje o NATO savezu i samom procesu integracija, sa ciljem podsticanje javne debate koja će građanima omogućiti formiranje stava o ovom veoma značajnom pitanju za budućnost Crne Gore", kaže se u saopštenju

Servis će sadržati informacije o aktuelnim dešavanjima u NATO savezu i državama članicama na globalnom i regionalnom nivou, aktivnostima crnogorskih državnih institucija i organa u oblasti NATO integracija i inicijativama NVO u ovoj oblasti.

Kroz servis će nastojati da se građanima predstavi mišljenje domaćih i međunarodnih stručnjaka za bezbjednost, odbranu, međunarodne odnose i druge teme povezane sa NATO integracijama.

U skladu sa uređivačkom politikom Agencije MINA i programskom politikom CDT-a, odnosi Crne Gore i NATO saveza obrađivaće se sa pozicija zagovarača NATO integracija i sa pozicija onih koji ovu integraciju ne podržavaju.

"Od različitih stručnjaka ćemo tražiti objašnjenja prednosti i nedostataka članstva u NATO, i odgovore na pitanja koja su važna građanima Crne Gore. Zato pozivamo građane da nam se obrate kroz Info cenatr o evroatlantskim integracijama sa predlozima i idejama, i na taj način utiču na kreiranje sadržaja NATO Info servisa", kaže se u saopštenju.

NATO Info servis podržavaju ambasade Kanade i Velike Britanije.

Kaluđerović: Svi da učestvuju u javnom dijalogu

Nacionalni koordinator za NATO, Nebojša Kaluđerović, kazao je da je u momentu kada se Crna Gora nalazi na istorijskom raskršću, obaveza svih relevatnih društvenih aktera da objektivno informisu javnost, kako bi građani mogli da sagledaju sve prednosti priključenja Crne Gore Sjevernoatlantskoj alijansi.

U razgovore u članstvu u NATO da se uključe akademska zajednica, civilno društvo i mediji: Kaluđerović (foto: Arhiva "Vijesti")

“U tom svijetlu, napor agencije MINA i Centra za demokratsku tranziciju da pokrenu informativni projekat u cilju otvaranja prostora za drugačiji, inovativniji i objektivniji vid javne debate na temu učlanjenja Crne Gore u NATO, veći je i važniji”, kazao je Kaluđerović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, plasiranje informacija novim komunikacionim kanalom dobar je način da se građani bolje informišu o političkim, ekonomskim ili bezbjedonosnim aspektima članstva, otklone postojeće predrasude, a onda, na bazi snažnih i odvaganih argumenata donesu odluke.

Kaluđerović je naveo da je javni dijalog nužan, i da bi u njemu trebalo da učestvuju ne samo predstavnici Vlade i političari, već i predstavnici akademske zajednice, civilnog društva, medija.

“To je jedan od načina kako saznati da li je svakom pojedincu važno da naša država postane dio demokratija sa kojima dijelimo iste vrijednosti, da se ostvari vizija partnerstva u okviru Alijanse ali isto tako i sa zemljama regiona i šire, da sačuvamo i osnažimo suverenitet, da u tom zajedništvu i zahvaljujući njemu budemo sigurni da možemo odgovoriti na savremene bezbjednosne izazove”, zaključio je Kaluđerović

Galerija

Bonus video: