Poša: Crna Gora je faktor stabilnosti i primjer državama regiona

Poša je čestitao Crnoj Gori na rezultatima na putu ostvarenja njenih spoljnopolitičkih prioriteta, članstva u NATO i Evropsku uniju.
4 komentar(a)
Poša i Marković, Foto: Kabinet potpredsjednika Vlade
Poša i Marković, Foto: Kabinet potpredsjednika Vlade
Ažurirano: 24.01.2014. 17:37h

Crna Gora je strateški partner Mađarskoj, kako na političkom i državnom, tako i na ekonomskom nivou, saopštio je mađarski ambasador Kristijan Poša u razgovoru sa ministrom pravde Duškom Markovićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Poša je ocijenio da je Crna Gora faktor stabilnosti u regionu zapadnog Balkana, i primjer ostalim državama regiona.

"Čestitam Crnoj Gori na rezultatima na putu ostvarenja njenih spoljnopolitičkih prioriteta, članstva u NATO i Evropsku uniju. Mađarska programska pomoć i podrška neće izostati ni u budućem periodu", rekao je Poša.

Ta podrška će se, kako se navodi, manifestovati kroz razmjene iskustava i ekspertske obuke koje se kontinuirano održavaju od jeseni, nakon što je Marković sa mađarskim kolegom Tiborom Navračićem potpisao Zajedničku izjavu o saradnji resora na čijem su čelu.

"Mađarska je bila uz Crnu Goru i onda kada smo, ponovo stičući nezavisnost, postavljali strateške ciljeve na nivou države, baš kao i sada, kada direktno te ciljeve realizujemo", ocijenio je Marković.

On je Pošu upoznao sa rezultatima u oblasti vladavine prava i ispunjavanja kriterijuma koji će, kako se navodi, Crnu Goru približiti članstvu u EU i NATO.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o ekonomskoj saradnji dvije prijateljske zemlje, ističući da i pored znatnog broja mađarskih investitora u Crnoj Gori postoji prostor za njihovo još značajnije prisustvo u kontekstu razvoja malih i srednjih preduzeća.

Bonus video: