Jasavić: Đukanović priznao da njemu bliski stoje iza napada na medije

"Optužbe premijera na račun medija i političkih neistomišljenika predstavljale mig za napad"
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2014. 18:41h

Izjave premijera Mila Đukanovića da su u napade na novinare umiješani oni koji su “zalutali u sistem” predstavlja priznanje da je upravo njegovo okruženje umiješano u te napade, ocijenila je poslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić.

On je kazala da su optužbe premijera na račun medija i političkih neistomišljenika njegovom okruženju predstavljala mig za napad.

“Ako to do sada nije znao, u što sumnjam, sada zna. To se upravo i desilo u slučajevima napada na medije. Ova njegova demagoška izjava predstavlja određenu vrstu priznanja da je upravo njegovo okruženje umiješano u napade na novinare”, kazala je Jasavić.

Đukanović je na završnom predizbornom skupu DPS u Ulcinju kazao da se napadima na medije želi napraviti šteta Crnoj Gori i da su svoje prste u tim akcijama umiješali, ne samo kriminalci koji su kao i svuda iznajmljeni za te potrebe, „nego bi se reklo da tu ima raznih interesa na čijoj identifikaciji pažljivo radimo“.

Bilo bi red da premijer barem jednom preuzme odgovornost za nesposobnost i sporost institucija da zaštite medije i sve građane, a ne da sa predizbornih skupova šalje poruke svojim kerberima da su pretjerali, kazala je Jasavić

“Ili onih koji su zalutali u sistem, pa iz sistema ili podržavaju takve namjere ili usporavaju istragu, ali nije ni mali broj onih kojima odgovara uloga žrtve, jer će iz te uloge bolje približiti svoje ekonomske interese potencijalnim donatorima”, kazao je Đukanović. “Pobijedićemo sve one iz bilo kojih struktura da dolaze - kriminalnih, državnih, medijskih, vladinih ili nevladinih i svih drugih, i pokazati da je Crna Gora sposobna da građanima i partnerima garantuje bezbjednost”, naveo je Đukanović.

Jasavić je ocijenila da premijer prvo treba da se uozbilji i skupi hrabrosti da mangupima iz svojih redova pokaže da je zakon isti za sve.

“Znamo mi da ima onih koji su zalutali u sistem i znamo da ih je on tamo instalirao. Bilo bi red da premijer barem jednom preuzme odgovornost za nesposobnost i sporost institucija da zaštite medije i sve građane, a ne da sa predizbornih skupova šalje poruke svojim kerberima da su pretjerali”.

Član Predsjedništva Demokratskog fronta Nebojša Medojević smatra da Đukanović više ne kontroliše situaciju u državi.

“Đukanović je to javno priznao. U vlasti postoje kriminalne strukture koje su se odmetnule. Sukob u mafiji“, napisao je Medojević na svom Tviter nalogu, navodeći da premijeru ''neko iz njegove organizacije radi o glavi''.

Komentarišući Đukanovićevu izjavu, portparol SNP-a Aleksa Bečić ocijenio je da je premijer imao kad da pređe sa riječi na djela.

“Upravo je politika višegodišnjih koalicionih partnera DPS-a i SDP-a, na čelu sa Đukanovićem produkovala sistem slabih i zavisnih institucija sistema, i kao posljedicu toga imamo postojanje pojedinaca i grupa pojedinaca koji se nalaze iznad pravnog poretka Crne Gore”, kazao je Bečić.

On je ocijenio da su brojni nerasvijetljeni napadi i zločini samo pokazali nespremnost, nesposobnost i neodostatak želje za obračun sa kriminalom, što je dodatno motivisalo nalogodavce napada da nastave sa kreiranjem atmosfere straha i dokazivanja nadmoći nad državom.

“Od države niko ne može biti jači, naravno ako ona ne želi suprotno. Jasno je da u Crnoj Gori postoji velika povezanost između djelova institucija sistema i kriminalnih struktura, što onemogućava potrebu države da dobije tu bitku.Bez promjene vlasti u Crnoj Gori, nema njenog oporavka i razvoja, jer je jasno da te procese, kao i odlučnu borbu sa nosiocima organizovanog kriminala mogu voditi samo potpuno čisti, stručni i politički hrabri pojedinci”, kazao je Bečić.

Ipak je on najodgovorniji

Izvršna direktorica nedjeljnika “Monitor” Milka Tadić-Mijović kazala je da je državno tužilaštvo trebalo odavno da pozove Đukanovića da bude ključni svjedok u slučajevima napada na novinare i medije.

“Mislim da je Đukanović spreman da bude ključni svjedok, jer zna ko je ubio Duška Jovanovića, ko je podmetnuo eksploziv ispred redakcije “Vijesti” i da postoji medijska mafija. Da postoji pravo tužilaštvo u ovoj zemlji odavno je trebalo da pozove Đukanovića da svjedoči o svim slučajevima o kojima priča na način koji je zaista problematičan. U stvari on sebe predstavlja kao najsumnjivijeg u čitavoj priči”, kazala je Tadić-Mijović.

Ona se nije složila sa tezom da to predstavlja javno priznanje da Đukanović ne kontroliše situaciju, navodeći da premijer orkestrira mnogo toga što se dešava u državi. “Ovakvim pričama sada pokušava da šalje poruku nekim sumnjivcima u sopstvenoj administraciji koji bi mogli odletjeti sa funkcija zbog onog što se dešava u posljednjih nekoliko mjeseci. Za sve to je, ipak, najodgovorniji Đukanović”, kazala je ona.

Galerija

Bonus video: