Završili Zakon o izboru odbornika i poslanika

"Mi smo otvoreni na Kolegijumu i ne uslovljavamo usvajanje zakona time da li će proći naši amandmani ili ne”, rekao je Bojanić
4 komentar(a)
Mladen Bojanić, Foto: Savo Prelević
Mladen Bojanić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.01.2014. 17:35h

Kolegijum predsjednika Skupštine završio je rad na Zakonu o izboru odbornika i poslanika, a ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević kazao je članovima kolegijuma da je rok za implementaciju tog zakona 12 mjeseci.

Šef poslaničkog kluba Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić kazao je da je zakon uslovno završen jer je više partija najavilo amandmane. On je novinarima u parlamentu kazao da će sve partije morati da prihvate rok koji je odredio MUP za implementaciju.

“U principu zavisi od MUP-a. Ako oni garantuju da će za 12 mjeseci ispoštovati procedru i imati jedan siguran sistem,vjerovatno ćemo morati da prihvatimo, jer ne možemo ih tjerati na silu, ne možemo zakonom da propišemo kratke rokove a oni nisu spremni” kazao je Bojanić.

On je najavio da će Pozitivna zajedno sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) podnijeti zajednički amandman o prikuplanju potpisa za izbore.

“Imaćemo zajednički amandman koji će se odnositi na prikupljanje potpisa za izbore, jer po sadašnjem nacrtu obaveza je to se čini pred Opštinskom izbornom (OIK). Smatramo da je ugrožena privatnost izbora tim činom, tako da ćemo vjerovatno tražiti da se spiskovi moraju podnijeti ali ne pred izbornom komisijom” rekao je Bojanić i dodao da Pozitivna neće uslovljavati podržavanje zakona usvajanjem njihovih amandmanima.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Milutin Simović kazao je Konjević ptvrdio rok od 12 mjeseci koji je najavio u pisanoj formi i dodao da je siguran da je ministar jasno poručio da MUP preuzima punu odgovornost u odnosu na implementaciju zakona koji će biti usvojeni na plenumu.

Simović je rekao da će se DPS odgovorno ponijeti prema najavljenim amandmanima

Simović je rekao da će se DPS odgovorno ponijeti prema najavljenim amandmanima ali da ih brinu poruke da ne bi bilo dobro da DPS ima razumijevanje na sadržaj nekih amandmana.

“Ono što je interesantno je da se ta opaska odnosi na amandmane koji ne dolaze od strane vladajućih partija nego od opozicionih. Ako to analiziramo dolazimo do zaključka da ne postoji nepovjerenje građana u izborni proces već nerazumijevanje i unutaropoziciono nepovjernje” rekao je Simović.

Bonus video: