Danilović: Vlada da finansira kampanju za vojnu neutralnost Crne Gore

Danilović je kazao i da je parlament u temi NATO integracija zaobiđen voljom vladajuće većine
12 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: CDT, Facebook
Goran Danilović, Foto: CDT, Facebook
Ažurirano: 22.01.2014. 20:05h

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Goran Danilović kazao je da crnogorska Vlada treba da obezbjedi novčana sredstva političke subjekte koji i nevladine organizacije koji bi vodili kampanju za vojnu neutralnost Crne Gore.

Danilović je, govoreći na građanskom satu u Info centru za NATO Centra za demokratsku tranziciju (CDT) kazao i da je parlament u temi NATO integracija zaobiđen voljom vladajuće većine te da je u parlamentu premalo onih koji zastupaju vojnu neutralnost da bi tu temu mogli izgurati.

“Mi nemamo sredstava da vodimo organizovanu i jaku kampanju za vojnu neutralnost. Mada treba da budemo manje zabrinuti od onih koji vode kampanju za, koji troše ogroman novac i ništa im ne polazi za rukom. Mislim da bi Vlada trebala da izdvoji sredstva za NVO i političke subjekte koji bi vodili kampanju za vojnu neutralnost” kazao je Danilović.

Na pitanje kako vidi izjavu lidera DF-a Miodraga Lekića da "nije primijetio da neko u DF-u vodi javnu kampanju ni za, ni protiv, iako ima pristalica i jedne i druge strane" Danilović je kazao da je lider Fronta bio jasan i precizan te da je dio DF-a koji podržava članstvo u Alijansi marginalizovan od strane Vlade.

“Mi ne vodimo kampanju ni za ni protiv. Oni koji su za članstvo u DF-u su marginalizovani od strane Vlade koja vodi kampanju, njihov glas se slabije čuje jer nijesu predviđeni za to.Mi ne vodimo kampanju ni za ni protiv jer nemamo svoj budžet. Ovo što mi radimo je tek toliko da se čuje naša strana” rekao je Danilović i naglasio da u programu DF-a stoji da je taj blok prije svega za referendum o pristupanju NATO,

"Od koga da se branimo?"

On je kazao da danas vojna neutralnost košta manje nego nekada i da bi za Crnu Goru najbolji bio model neutralnosti kakav imaju Irska i Austrija. Danilović je istakao da je pitanje da li Vlada vidi prednosti članstva Crne Gore u NATO ili je to integracija u svrhu proužetka njihobvog vladanja.

“Strah me da je ovo drugo” rekao je Danilović.

Danilović je predložio da se neutralnost traži i od NATO i od Rusije jer, prema njegovim riječima nije potrebno rizikovati davanjem prostora i resursa nekome ko bi odavde kontrolisao balkanske pozicije i ocijenio da Crna Gora nema od koga da se brani.

“Od koga da se branimo? Je li opasnost Rusija? Ulagali su novac kojie nama značajan” rekao je Danilović i dodao da u Crnoj Gori “skoro targetiraju ljude koji su za vojnu neutralnost. “I Milo Đukanović je bio protiv nato makar nekoliko meseci. Mi idemo u NATO jer je Đukanović tako rekao. Niko ne zna zašto mi idemo tamo” rekao je Danilović.

Bonus video: