Crna Gora na 22. mjestu po Indeksu transformacije

Crna Gora je na rang listi napredovala za tri mjesta, u odnosu na ranije istraživanje za 2010. godinu, kada je ukupno ocijenjena sa 7,28
64 pregleda 1 komentar(a)
Bertelsman fondacija, Foto: Biznis.ba
Bertelsman fondacija, Foto: Biznis.ba
Ažurirano: 22.01.2014. 13:26h

Crna Gora se, po Indeksu transformacije zemalja u tranziciji koji je objavila njemačka Bertelsman fondacija, nalazi na 22. mjestu od 129 zemalja, što je za tri mjesta bolji plasman u odnosu na prethodno istraživanje.

Kako je objavljeno na Portalu Centra za demokratsku tranziciju (CDT), Crna Gora je u ovogodišnjem istraživanju, na skali od jedan do deset, ocijenjena sa 7,50, a bolju ocjenu od nje dobile su Hrvatska (8,17), Srbija (7,51), dok su lošije rangirane zemlje u regionu Makedonija (7,17) i Bosna i Hercegovina (6.37).

Kako je pojašnjeno, iako je Indeks označen kao BTI 2014, istraživanje se odnosi na stanje demokratije, ljudskih, ekonomskih i socio-političkih prava za period 2011. i 2012. godine.

Crna Gora je na rang listi napredovala za tri mjesta, u odnosu na ranije istraživanje za 2010. godinu, kada je ukupno ocijenjena sa 7,28.

"Sudeći prema ovim podacima, i u Hrvatskoj se cjelokupno stanje poboljšalo tokom 2011. i 2012. godine, pa je ta zemlja sa ranijeg 15. dospjela na 13. mjesto, a Srbija sa 21. na 20. Mjesto“, navodi u istraživanju.

Na skali od jedan do deset, njemačka fondacija je slobodu medija u Crnoj Gori, u periodu 2011. i 2012. Godine, ocijenila sa šest.

"Pluralizam je otežan finansijskom održivošću većine medija, kao i snažnim uticajem Vlade na medije i inače snažnim vezama između medija i pojedinih partija, koje često preovlađuju nad težnjom ka profesionalnim standardima i temama od javnog interesa", ocijenjeno je u izvještaju.

Navodi se da je situacija u medijskoj zajednici u velikoj mjeri otežana snažnom političkom polarizacijom.

"Ovo se odrazilo u stvaranju dva odvojena medijska savjeta, zadužena za samoregulaciju profesionalnih standarda", kaže se u izvještaju, u kojem se pominju napadi na glavnog i odgovornog urednika Vijesti Mihaila Jovovića i novinarku tog lista Oliveru Lakić.

Kada je u pitanju nezavisnost pravosuđa, njemačka fondacija je Crnoj Gori dala ocjenu šest.

U pojašnjenju se navodi da postoji ozbiljna zabrinutost u pogledu nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa, političkog uticaja na rad sudova, javne percepcije korupcije i raspoloživih resursa za njihov rad i uopšte, velike opterećenosti.

Antikorupcijska politika je u izvještaju takođe dobila ocjenu šest, jer je fondacija, između ostalog, utvrdila da je institucionalni okvir za praćenje sprovođenja Akcionih planova (AP) u toj oblasti dobar.

Po ocjeni Bertelsman fondacije, politička participacija u Crnoj Gori nije značno napredovala u periodu 2011. i 2012. u odnosu na prethodni dvogodišnji period

"Izvještaj o realizaciji AP obezbjeđuje puki statistički pregled broja organizovanih obuka i seminara, usvojenim i izmijenjenim zakona, potpisanih memoranduma, organizovanih javnih kampanja i slično, ali ne i analitičku razradu u kojoj mjeri to doprinosi suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala", kaže se u izvještaju.

Po ocjeni Bertelsman fondacije, politička participacija u Crnoj Gori nije značno napredovala u periodu 2011. i 2012. u odnosu na prethodni dvogodišnji period.

U pojašnjenju te ocjene navodi se da je u septembru 2011. godine, crnogorski parlament izmijenio izborni zakon, što je bio preduslov za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom.

Navodi se i da slabosti izbornog zakonodavstva ostaju rezidencijalni uslov za parlamentarne izbore, nemogućnost nezavisnih kandidatura, pitanje koalicija i njihovih finansijskih obaveza, kao i poboljšanje sistema kazni.

Fondacija navodi da su nedostaci u primjeni novog Zakona o finansiranju političkih partija iz 2011. godine među ključnim preprekama ka slobodnom i pravednom izbornom procesu.

"Parlamentarni izbori 2012. su održani u velikoj mjeri u skladu sa međunarodnim standardima. Međutim neke mane su se zadržale. OEBS/ODIHR su primjetili veliki broj optužbi o kupovini glasova i druge slabosti, uključujući nedostatke u biračkom spisku kao i propuste u finansiranju kampanja", kaže se u izvještaju.

Izvještaj njemačke fondacije nije tretirao aferu "Snimak", jer se istraživanje odnosi na period od početka 2011. do januara 2013. godine.

Bonus video: