Ekspertima EU poturena skraćena verzija ključnog zakona

Ćalović nakon sastanka o izmjenama zakona o finansiranju partija
9 komentar(a)
Vanja Ćalović, Foto: Luka Zeković
Vanja Ćalović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.01.2014. 15:13h

Izvršna direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović kazala je da je Radna grupe za izborno zakonodavstvo ekspertima Evropske komisije dostavila skraćenu verziju Zakona o finansiranju političkih partija, u kojoj nema amandmana koji predviđaju veće ingerencije Državne izborne komisije (DIK), rokove za istrage i procedure u slučajevima zloupotreba državnih resursa u izborne svrhe, a koje je ranije prihvatila potgrupa.

Ćalović je na sastanku sa ekspertima iz Brisela, koji je održan juče u parlamentu, tražila da se razmatra predlog zakona sa svim amandmanima MANS-a o kome su raspravljali parlamentarci i predstavnici civilnog sektora. Sastanku su uz predstavnike civilnog sektopra i eksperte iz EK prisustvovali poslanici Demokratskog fronta Milutin Đukanović i Zoran Vukčević iz DPS-a.

“Cio dan smo pokušavali da otkrijemo ko je iz radne grupe dostavio ekspertima skraćen zakon, u kojem nema najvažnijih mjera, koje se odnose na rokove za administrativne istrage i nadležnosti DIK. Kada smo pojasnili da bez tih amandmana ostale mjere nemaju nikakvog značaja, odlučeno je da eksperti razmotre čitav zakon i da o njemu raspravljamo u petak”, kazala je Ćalović nakon sastanka.

Predlogom Zakona, koji je dostavio MANS predviđeno je da se DIK-u daju ovlašćenja za pokretanje administrativne istrage u slučaju predizbornih zloupotreba državnih resursa, kao i da ta komisija pokrene prekršajne postupke protiv pojedinaca ili institucija koje uoči izbora prekrše zakon.

Amandmanima MANS-a precizirani su rokovi u kojima Komisija mora djelovati, u slučaju kršenja zakona, i oročeno vrijeme u kome institucije treba da odgovore na zahtjeve DIK. Ćalović je kazala da su evropski eksperti podržali ostale amandmane u kojima se, između ostalog, preciziraju zabrane zapošljavanja, dodjele finansijske pomoći, korišćenja državnih resursa tokom izborne kampanje.

Predsjednica Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Milica Kovačević je nakon sastanka sa evropskim ekspertima kazala da se ne smije prihvatiti zakonsko rješenje prema kojem država garantuje za komercijalne kredite partija i da se mora zaustaviti trošenje novca za redovan rad za pokrivanje troškova izbornih kampanja. Kovačević je agenciji MINA kazala da zakon neće zaživjeti u praksi ako se ne riješi pitanje kontrolnih mehanizama, monitoringa primjene zakona, nadležnosti institucija i kapaciteta za primjenu zakona.

Bonus video: