Ivanoviću i Gvozdenoviću Komisija za istragu napada na novinare nije po volji

Zadatak Komisije je da u roku od jedne godine prikupi činjenice u vezi sa istragama napada na novinare
76 pregleda 9 komentar(a)
Petar Ivanović, Branimir Gvozdenović, Foto: Savo Prelević
Petar Ivanović, Branimir Gvozdenović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.01.2014. 18:57h

Službeni list Crne Gore još nije objavio Odluku o formiranju Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama starih i nedavnih slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima i ubistava, iako je Vlada 26. decembra donijela odluku o formiranju te komisije.

Zadatak Komisije, na čijem je čelu zamjenik glavnog urednika “Dana” Nikola Marković, je da u roku od jedne godine prikupi činjenice u vezi sa istragama napada na novinare, napravi pregled dosadašnjeg toka istraga i predloži konkretne mjere za efikasnije istrage.

Ivanović je izbjegao da odgovori zbog čega je bio uzdržan prema formiranju Komisije

Prema sagovornicima “Vijesti”, ministar pravde i potpredsjednik Vlade Duško Marković je “zbog obaveza” izašao sa sjednice nakon što je, kao predlagač, kratko predstavio kolegama odluku o formiranju Komisije za praćenje istraga napada na novinare.

Nakon toga je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević nastavio sa obrazloženjem, da bi se kasnije za riječ javio Ivanović, pa Gvozdenović koji su imali primjedbe.

Izvori “Vijesti” iz Vlade nijesu željeli da preciziraju na šta su se odnosile njihove primjedbe.

Konjeviću je javnu podršku dao samo ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić koji je, između ostalog, rekao i da je u Komisiji trebalo da bude mjesta i za predstavnika nedjeljnika “Monitor”.

Iz Gvozdenovićevog kabineta “Vijestima” nije odgovoreno zbog čega ministar nije podržao formiranje Komisije

Ministar poljoprivrede juče je izbjegao da odgovori zbog čega je bio uzdržan prema formiranju Komisije.

Na pitanje zašto je bio uzdražan kada je riječ o formiranju Komisije, Ivanović je tražio pojašnjenje novinara zbog čega ga to pita. Ni nakon objašnjenja da redakcija ima informacije da se protivio formiranju Komisije, Ivanović nije konkretno odgovorio.

“Sad vidim, po ko zna koji put, da se matrica ponašanja ponavlja. Vama je samo potrebna 'pokrivalica za tekst'. Zato predlažem da upitate vaš izvor iz Vlade, a informaciju objavite u skladu sa 'principima objektivnog informisanja javnosti' koji nesumnjivo gajite”, napisao je Ivanović u mejlu.

Iz Gvozdenovićevog kabineta “Vijestima” nije odgovoreno zbog čega ministar nije podržao formiranje Komisije.

Osim Markovića u komisiji su urednik “Vijesti” Mihailo Jovović, Mila Radulović iz Sindikata medija, Slavko Mandić iz Medijskog savjeta za samoregulaciju i novinar Darko Ivanović kao predstavnik civilnog sektora.

Državno tužilaštvo u Komisiji predstavljaju Stojanka Radović i Vesna Jovićević, Upravu policije Milan Tomić i Saša Rakočević, a u tom tijelu su i Svetozar Keković i Ljiljana Ivanović iz Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Bonus video: