Tanok pohvalio napredak Crne Gore ka EU, ali i upozorio da ima još mnogo toga da se uradi

Tanok je istakao da se čini da su, od sticanja kandidatskog statusa u decembru 2010, odnosi između Crne Gore i EU jači nego ikada
78 pregleda 18 komentar(a)
Čarls Tanok, Foto: Savo Prelević
Čarls Tanok, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.01.2014. 17:52h

Crna Gora je napredovala na putu ka Evropskoj uniji (EU) ali puno toga ostaje da se uradi po pitanju reforme izbornog zakonodavstva i pravosuđa, iako neka skorašnja događanja ulivaju optimizam, ocijenio je član Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta, Čarls Tanok.

On je u magazinu EP, koji je publikovan u ponedjeljak, napisao tekst posvećen evropskoj integraciji Crne Gore pod nazivom Crna Gora– dobar primjer šta može biti postignuto na Balkanu.

Tanok je istakao da se čini da su, od sticanja kandidatskog statusa u decembru 2010, odnosi između Crne Gore i EU jači nego ikada.

On je naglasio da je Crna Gora primjer što se može postići u regionu, "jer je samo sedam godina ranije održan referendum o razlazu sa Srbijom pod čijom dominacijom je bila više decenija".

Kako je rekao, sumnjao je u mogućnost da Crna Gora može da opstane sama, ali da je danas počastvovan da prizna da nije bio u pravu.

Tanoj je kazao da je po pitanju napretka Crne Gore dosta posla urađeno, ali puno toga ostaje da se uradi posebno po pitanju reforme izbornog zakonodavstva i pravosuđa, iako neka skorašnja događanja ulivaju optimizam

Kako je kazao, jedan od ključnih elemenata je i široka podrška javnosti evropskoj integraciji, "a i najtvrđi oponenti Vladi dijele taj cilj".

Prema njegovim riječima, ipak postoje i neki zabrinjavajući znaci.

"Dok Crna Gora može biti pohvaljena zbog slobodne štampe i raznolikosti civilnog društva tokom posjete u novembru neki mediji i NVO u određenoj mjeri zauzeli su prostor formalne vladine opozicije, koji bi, kako neki tvrde, radije se bavili napadima na premijera Mila Đukanovića i njegove saveznike nego se konstruktivno angažovali sa Vladom, i kritički kada je to potrebno, u njihovoj zajedničkoj ambiciji odnosno u unaprjeđenju EU integracije", rekao je Tanok.

Prema njegovim riječima postoje stvarni problemi medijskog zastrašivanja, nasilja nad novinarima i podizanja tužbi koje imaju za cilj da se finansijski ugroze izdavanje novina, "ali je i dalje otvoreno pitanje mogućnosti da mediji zloupotrebe svoju moć i dovedu javnost u zabludu".

"Sve ovo stvara rizik da unutrašnje razlike u crnogorskom društvu znatno uspore proces integracije u EU, čak iako Vlada i civilno društvo urade što se od njih traži, iako Vlada sprovede potrebne reforme i civilno društvo ponudi konstruktivnu kritiku", poručio je Tanok.

Kako je kazao, po pitanju napretka Crne Gore dosta posla je urađeno, ali puno toga ostaje da se uradi posebno po pitanju reforme izbornog zakonodavstva i pravosuđa, iako neka skorašnja događanja ulivaju optimizam.

"Isto tako, sve strane su svjesne da je potrebno unaprijediti pitanje zaostataka u predmetima i jednom za svagda okončati sa kulturom nekažnjivosti za određena krivična djela posebno korupcije i organizovanog kriminala", rekao je Tanok.

On je naveo da su institucije EU bile uznemirene zbog takozvane afere simak, u kojoj su članovi vladajuće partije, navodno, uhvaćeni kako raspravljaju o korišćenju javog novca za pomoć pobjedi na predsjedičkim izborima.

"Ali mora se izbjeći prerano izricanje presuda i dozvoliti da sudski proces ide svojim tokom slobodno i pošteno", poručio je Tanok.

Kako je kazao, po pitanju manjina, posebno pripadnika LGBT populacije, Roma i žena, Crna Gora nastavlja da pokazuje napredak ali, dodao je, još dosta toga ostaje da se uradi na društvenom nivou u borbi protiv diskriminacije bez obzira na pozitivne primjere.

On je mišljenja da ključno sredstvo za dodatno jačanje odnosa između EU i Crne Gore može biti isporučeno preko ambicije Crne Gore da postane članica NATO-a.

Iako ovo pitanje nije striktno vezano za EP, Tanok vjeruje da će članstvo u NATO ojačati crnogorski put refromi.

"Time bi se ojačala EU integracija Crne Gore, kao i olakšala i unaprijedila saradnja sa drugim državama članicama na polju odbrane i sigurnosti", kazao je Tanok.

Bonus video: