Bugarska podržava Crnu Goru na putu ka EU i NATO

Vjerujemo da članstvo u NATO ne bi predstavljalo samo pomak za Crnu Goru sa aspekta bezbjednosti i sigurnosti, već i sa ovih aspekata za čitav region"
2 komentar(a)
Kristijan Vigenin, Igor Lukšić, Foto: Gov.me
Kristijan Vigenin, Igor Lukšić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 21.01.2014. 15:35h

Bugarska je privržena evropskim i evroatlanskim integracijama Crne Gore, i snažno joj pomaže u znanju i iskustvu iz tih oblasti, rekao je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.

On je potpisao Memorandum o saradnji sa bugarskim kolegom Kristijanom Vigeninom i ocijenio da je otvaranjem ambasade Crne Gore u Sofiji, prošle godine, dat dodatni doprinos intenziviranju bilateralnih odnosa dvije države.

"Memorandum o razumjevanju koji smo potpisali iz oblasti evropskih integracija će utrijeti dalju saradnju na tom planu i kvalifikovanje konkretnih oblasti koje bismo mogli iskoristiti iz pregovora Bugarske sa Evropskom unijom (EU)", kazao je Lukšić novinarima nakon potpisivanja Memoranduma.

Prema njegovim riječima, niz sporazuma je na putu da budu dogovoreni, koji bi, kako je naveo, tokom godne mogli stvoriti uslove da budu potpisani.

"Među njima je sporazum o saradnji u oblasti kuture, ali se isto tako se razmatraju sporazumi iz oblasti saobraćaja, i saradnja resora koji se bave vladavinom prava", precizirao je Lukšić.

Kako je kazao, očigledna je potreba da države regiona, koje su u EU, ako i one koje nisu, koheretno sarađuju kako bi uspjele obezbijediti investicije, "sa ambicijom ne samo našeg povezivanja, već i povezivanja djelova EU".

Vigenin je ponovio da Bugarska u potpunosti podržava integracione procese Crne Gore ka EU i ka NATO-u, navodeći da ta podrška nije samo političke priprode.

"Nastojaćemo da pružimo konkretno praktičnu podršku u saradnji sa odgovarajućim resorima", rekao je on.

Prema riječima Vigenina, Memorandum koji je danas potpisan predstavlja još jedan korak u snaženju saradnje dvije države i puta Crne Gore ka EU.

"Ova godina je važna sa aspekta pridruživanju NATO-u, budući da će u septembru biti održan samit. Vjerujemo da članstvo u NATO ne bi predstavljalo samo pomak za Crnu Goru sa aspekta bezbjednosti i sigurnosti, već i sa ovih aspekata za čitav region", ocijenio je on.

Vigenin je naveo da su danas dogovorili političke konsultacije između generalnih direktora dvije države, o pitanjima koja se tiču NATO-a i evropskih integracija.

Bonus video: