Vujanović: Očekujem snažnu podršku Bugarske na putu ka EU

On je danas primio ministra inostranih poslova Bugarske Kristijana Vigenina.
59 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2014. 13:19h

Crna Gora očekuje da će potpisivanjem Memoranduma o saradnji sa Vladom Bugarske, biti osnažena podrška te države na putu evropskih i evroatlantskih integracija, rekao je crnogorski predsjednik, Filip Vujanović.

On je danas primio ministra inostranih poslova Bugarske Kristijana Vigenina.

"Predsjednik je ocijenio da su bilateralni odnosi između Crne Gore i Bugarske sadržajni i intenzivni i da dvije prijateljske države treba da iskoriste široke mogućnosti saradnje u oblasti ekonomije. On je uvjeren da će se intenzivirati saradnja između dvije države”, kaže se u saopštenju iz Vujanovićevog kabineta.

Vigenin je, kako se navodi, naglasio da je Crna Gora dobar primjer regiona, uz uvjerenje da će uspješno nastaviti integracione procese, i da će biti konstruktivan partner u odnosu na važna pitanja za regionalnu saradnju.

"Viginen je istakao odlučnost Bugarske da podrži evropske i evroatlantske integracije Crne Gore i unapređenje bilateralnih odnosa u sferi ekonomije", kaže se u saopštenju.

Krivokapić: Bugari su nam prijatelji koji će nam pomoći svojim iskustvom

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić takođe je danas primio ministra vanjskih poslova Bugarske, Kristijana Vigenina.

Krivokapić i ministar Vigenin su konstatovali tradicionalne prijateljske odnose Crne Gore i Bugarske i ocijenili da je saradnja između dvije države u fazi intenziviranja, posebno u kontekstu razmjene iskustava u evropskim i atlantskim integracijama.

"Bugarsku vidim kao prijatelja Crne Gore u Evropskoj uniji. Postoji potreba za jačanjem i intenziviranjem saradnje u parlamentarnoj dimenziji, posebno u iskustvima usaglašavanja bugarskog zakonodavstva sa evropskim", istakao je Krivokapić

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo bilateralnim odnosima.

Akcentirana je i uloga parlamentarne diplomatije u procesima integracija.

Bugarsko iskustvo će nam puno koristiti: Krivokapić ( foto: Luka Zeković)

“Bugarsko iskustvo u NATO integracijama je korisno za Crnu Goru koja strateški stremi punopravnom članstvu u Savez koji znači sigurnost stabilnosti regiona” rekao je Krivokapić.

Vigenin je istakao da je Crna Gora u intenzivnom procesu reformi kroz pregovore o članstvu u EU i NATO, te će na tom putu imati prijateljsku i partnersku podršku Bugarske.

Galerija

Bonus video: