Barjaktari: Vlast neplanski troši, Ulcinjani dužni više od jednog godišnjeg budžeta

Pozitivna će najavljuje on predložiti da se sagledaju druge vrste zaduživanja kao što su emitovanje municipalnih obveznica.
84 pregleda 4 komentar(a)
Omer Barjaktari, Foto: Pozitivna Crna Gora
Omer Barjaktari, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 20.01.2014. 09:22h

Opština Ulcinj je jedna od najzaduženijih opština u Crnoj Gori. Ukupni dug je sada već 6 miliona eura, što znači da su građani Ulcinja dužni više od jednog godišnjeg budžeta, rekao je potpredsjednik Opštinskog odbora Pozitivne Crne Gore Omer Bajraktari.

"To ukazuje da je sadašnja vladajuća klasa u gradu loše gazdovala i neplanski trošila zajedničke pare. Mora se hitno prekinuti sa praksom zaduživanja za potrebe tekuće potrošnje jer to zaduživanje ne generiše razvoj grada u dugoročnom planu", kaže Barjaktari.

Pozitivna će najavljuje on predložiti da se sagledaju druge vrste zaduživanja kao što su emitovanje municipalnih obveznica.

"Prednost municipalnih obveznica u odnosu na kreditna zaduživanja je niža kamatna stopa, poreske olakšice i povećana odgovornost predstavnika vlasti zbog izražene transparentnosti cijelog procesa. Na taj način bi se lakše uradili infrastrukturni projekti za koje opština realno nema para Osnovni cilj lokalnog budžeta mora biti stvaranje uslova za povećanje broja ranih mjesta i poboljšanje životnog standarda građana", ističe Barjaktari.

On napominje da buždet da bi ispunio osnovni cilj mora imati razvojni karakter što posljednjih godina nije bio slučaj. Takođe, prilikom planiranja i izvršenja budžeta moraju se ispoštovati načela budžetske realnosti, javnosti ( poreski obveznici nemaju informacije o izvrsenju budžeta za 2013god) kao i načelo periodičnosti (kvartalno izvještavanje o realizaciji budžeta).

Takođe, po Barjaktarijevim tvrdnjama, naplata javnih prihoda je nedopustivo loša i mora se što prije popraviti kao i naplata poreza na nepokretnost te naplata boravišne takse gdje ima najviše prostora za poboljšanje

Budžet ima niz kontradiktornosti koje treba ispraviti a to je na primjer podatak da je za kapitalni budžet koji generiše razvoj opštine izdvojeno zanemarljivo malo novca.

"Nevjerovatno da je za jednu od najznačajnijih grana za Ulcinj, za agrobudžet izdvojeno oko 0,02%, a Opština je obavezna da izdvoji više sredstava za razvoj preduzetništva jer to je stub svake privrede koji ima dvostruki efekat- smanjenje nezaposlenosti i povećanje javnih prihoda opštine. Pomoć socijalno ugroženim takođe mora biti veća jer je u prethodnim godinama pomoć za najugrozenije bio na nivou od 0,5% ukupnih budžetskih rashoda", kaže na kraju Barjaktari.

Bonus video: