Nuhodžić: Obaveza Medojevića je da ne priča što je bilo na Odboru za bezbjednost

Funkcioner DF Andrija Mandić kazao je da je izvršna vlast, koja kontroliše tužilaštvo, bila u direktnoj vezi sa šefovima narko mafije
56 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2014. 10:41h

Predsjednik Odbora za bezbjednost Mevludin Nuhodžić (DPS) kazao je da ne želi da komentariše tvrdnje poslanika Demokratskog fronta (DF) Nebojše Medojevića, iznijete u kontekstu rasprave vođene na zatvorenim sjednicama Odbora.

Medojević je kazao je da se kao član Odbora za bezbjednost uvjerio da crnogorske bezbjednosne službe imaju neophodne dokaze protiv narko bosova, ali da tužilaštvo nikada nije otvorilo istragu niti podiglo optužnice protiv njih za organizovani kriminal.

"Ovo posebno uvažavajući karakter iznijetih podataka i rasprave vođene s tim u vezi i obavezu utvrđenu Zakonom o tajnosti tih podataka”, rekao je Nuhodžić “Vijestima”.

On je dodao da je javnost nakon svake sjednice, na kojoj je vođena rasprava o temi koju Medojević potencira, upoznata sa zaključcima Odbora, često usvajanim konsenzusom.

"Imajući u vidu sveukupnu opasnost od organizvanog kriminala Odbor je potencirao važnost praćenja određenih pitanja sa ciljem sveobuhvatnog pristupa ovom problemu. Davanje slobodnih ocjena o radu državnih organa ne doprinosi poštovanju principa njihove nezavisnosti i jačanju njihovog digniteta", kazao je Nuhodžić.

Mandić: Vlast u direktnoj vezi sa mafijom

Funkcioner DF Andrija Mandić kazao je "Vijestima" da je izvršna vlast, koja kontroliše tužilaštvo, bila u direktnoj vezi sa šefovima narko mafije.

"Ne bi dobro bilo da se mi u Crnoj Gori ponašamo kao da je tužilštvo nezavisna institucija. Tužilaštvo je samo dio oboljelog državnog sistema, koji se ponaša onako kako neko iz Vlade želi da se ponaša. Prema političkim protivnicima ili prema konkurentima u vlastitoj stranci, kao što je u slučaju potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića tužilaštvo može da uradi mnogo toga, čak, nekada, udarajući ispod pojasa radeći i nedozvoljene radnje. U drugom slučaju, kada je to očigledno, kada je u pitanju kršenje ljudskih prava, borba protiv narko mafije, onda tužilaštvo ne reaguje saopštavajući kako je istraga u toku. A svi znamo da u pozadini svega, u suštini, stoji jedan čovjek i jedna ista ekipa koja je jednim krakom snažno vezana za organizovani kriminal”, kazao je Mandić.

Član Odbora za bezbjednost je i Predrag Bulatović (DF), koji takođe potencira neažurnost tužilaštva i policije, "posebno u pitanjima koja se odnose na djelovanje najveće narkogrupe u ovom dijelu svijeta, koju predvodi Darko Šarić".

"To je, između ostalog, rezultiralo i bjekstvom svih aktera iz Crne Gore", kazao je on.

Bulatović je ocijenio neprihvatljivim da se "mora od stranih službi saznati da su partneri vlasti u Crnoj Gori takvi kao što je Darko Šarić".

"Neprihvatljivo je da im to nisu sugerisale bezbjednosne službe i da nisu znale. Znale su, ali jednostavno nisu smjele ili nisu htjele".

"Vijesti" nijesu mogle dobiti komentar od članova tog odbora Sulja Mustafića (BS) i Borislava Banovića (SDP), koji nijesu odgovarali na pozive i SMS poruke. Isti slučaj je bio sa vrhovnim državnim tužiocem Veselinom Vučkovićem.

I neki koji izigravaju uglednike su dio mafije

Uz napomenu da je Medojević duže od njega član Odbora za bezbjednost, Mandić kaže da "sa sigurnošću tvrdi da je Medojević, koji je bio pionir u razotkrivanju narkomafije u Crnoj Gori, vidio" da službe bezbjednosti imaju dokaze za Šarića, Kalića i Keljmendija.

"Služba državne bezbjednosti i predstavnici policije i tužilaštva su u prošlom sazivu te dokaze vezane za Šarića dostavljali Odboru. Nesumnjivo je da je tamo bio čitav niz podataka, prema informacijama koje ja imam, vezan za tu kriminalnu organizaciju", kazao je Mandić.

Dodao je da je važno što je Odbor, na inicijativu Medojevića, u suštini prvi put otvorio pitanje narkomafije u Crnoj Gori.

"Dio te mafije su Darko Šarić, neka lica koja više nisu živa, a osim njih postoji još jedan broj kriminalnih organizacija i pojedinici koji danas u Crnoj Gori izigravaju ugledne članove društva, a u suštini su samo sastavni dio kriminalne organizacije".

Galerija

Bonus video: