Pet lobista registrovano od 2014.

ASK za dvije godine objavila dvadeset poziva za polaganje ispita
0 komentar(a)
Savjet ASK, Foto: Luka Zeković
Savjet ASK, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.08.2018. 13:59h

Crna Gora ima pet registrovanih lobista, iako je Zakon o lobiranju usvojen prije četiri godine. Prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) prošlog mjeseca registrovano je troje novih lobista, nakon što su položili ispit za poslove lobiranja.

Prema registru, objavljenom na sajtu Agencije, jedini registrovani lobisti u Crnoj Gori su Jelena Pavićević, Lado Šekularac, Elvis Duraković, Ana Đurović i Nikola Siništaj.

U Agenciji navode da su od januara 2016. objavili dvadeset javnih poziva za prijavljivanje kandidata za polaganje ispita za obavljanje poslova lobiranja. Ispite je položilo 14 kandidata, koji nakon toga mogu tražiti od Agencije da ih upiše u registar lobista.

“Poslovima lobiranja mogu isključivo baviti lica koja su upisana u registar lobista kod Agencije, a obavljanje ove djelatnosti od strane neregistrovanih lobista nezakonito i podliježe prekršajnoj odgovornosti. U cilju jačanja javne svijesti o lobiranju kao antikorupcijskom mehanizmu i prijavljivanja što većeg broja kandidata da polažu ispit za obavljanje poslova lobiranja, Agencija u kontinuitetu sprovodi informativnu antikorupcijsku kampanju na ovu temu”, navode u Agenciji.

U Agenciji, na čijem je čelu Sreten Radonjić, podsjećaju da je oblast lobiranja regulisana Zakonom kojim se uređuju uslovi i način obavljanja djelatnosti lobiranja, pravila lobiranja i druga pitanja od značaja za lobiranje. Navodi se da je zakon donijet radi zaštite javnog interesa, sprečavanja sukoba interesa i transparentnosti postupka lobiranja.

Lobiranje je, kako se navodi u zakonu, definisano kao djelatnost kojom se vrši uticaj na organe zakonodavne i izvršne vlasti na državnom i lokalnom nivou u postupku donošenja propisa radi ostvarivanja interesa naručioca lobiranja.

Bonus video: