Raonić: Rezultati Eurobarometra realni i zabrinjavajući

"Ovo istraživanje jasno je pokazalo da su za crnogorske građane najveći problemi egzistencijalne prirode, tačnije ekonomsko-socijalni“
80 pregleda 2 komentar(a)
Boris Raonić, Foto: Arhiva Vijesti
Boris Raonić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.01.2014. 17:09h

Rezultati istraživanja Eurobarometra krajnje su zabrinjavajući, ali prilično realno odslikavaju opštu atmosferu u crnogorskom društvu, smatraju u Građanskoj alijansi (GA).

Istraživanje Eurobarometra, objavljeno na sajtu Evropske komisije, pokazuje da Vladi Crne Gore ne vjeruje 61 odsto građana, a većina od 41 odsto njih smatra da se država kreće u lošem pravcu.

Izvršni direktor GA Boris Raonić ocijenio je da, nakon brojnih domaćih istraživanja, rezultati Eurobarometra prilično realno odslikavaju opštu atmosferu crnogorskog društva i utisak koji postoji u javnom mnjenju.

"U Crnoj Gori nije rijedak slučaj da su mnoge firme nasilno gurane u stečaj kako bi se ’očistile’ od dugova, a država oslobodila viška radnika i obaveza prema njima“

Takvoj percepciji je, kako je naveo, najviše doprinijela neodgovornost državnih institucija u rješavanju brojnih privatizacionih afera, ali i njena nezainteresovanost ili nesposobnost da stane na put uništavanju crnogorskih preduzeća i ukupne privrede.

"U Crnoj Gori nije rijedak slučaj da su mnoge firme nasilno gurane u stečaj kako bi se ’očistile’ od dugova, a država oslobodila viška radnika i obaveza prema njima“, rekao je Raonić.

Prema njegovim riječima, istraživanje je pokazalo da se građani i dalje nadaju i vide proces integracija kao zdrav i konkretan put sprovođenja ukupnih reformi i izgradnje boljeg društva.

"Moramo biti svjesni da je ovo procenat koji će, kako se budemo približavali članstvu, iz godine u godinu biti manji“, upozorio je Raonić.

Zbog toga, smatra on, institucije koje nastoje biti odgovorne moraju prihvatiti obavezu da na pravi način komuniciraju sa građanima o članstvu, ali i o konretnim benefitima koje mogu očekivati u svakoj fazi pretpristupnog procesa i pregovora.

"Ukoliko pođemo od nesumnjive pretpostavke da je metodologija Eurobarometra relevantna, ovoga puta imamo krajnje zbunjujuće rezultate kada je u pitanju povjerenje građana u one koji vode državu. Ukoliko Vlada, koja sa svim koalicionim partnerima ima podršku nešto ispod 60 odsto, a prema rezultatima istraživanja preko 60 odsto građana ne vjeruje izvršnoj vlasti, onda smo zaista u problemu“, kazao je Raonić.

On je rekao da je neophodno zapitati se - koji su to kriterijumi po kojima građani odlučuju za koga će glasati na izborima, navodeći da je evidentno nepovjerenje građana u izborni proces.

Raonić je podsjetio da je, kao posljedica brojnih afera u Crnoj Gori, a pod lupom Evropske komisije, formirana posebna Radna grupa za izgradnju povjerenja u izborni process.

"Uprkos tom nepovjerenju, na posljednjim lokalnim izborima održanim u triopštine, izlaznost građana je bila iznad svih očekivanja“, dodao je on.

Raonić smatra da institucije treba da čine sve u cilju obezbjeđivanja kompetitivnih i ravnopravnih izbora, ali i da reaguju i pozovu na konkretnu odgovornost kada su u pitanju afere i zloupotrebe.

Prema njegovim riječima, da bi vlast ispunjavala svoju primarnu funkciju - radila u korist građana, isti ti građani moraju vjerovati da ona može i hoće na najbolji način da upravlja državom.

"Iako je primjetno da zakonodavna grana vlasti sve više dobija na značaju, ona još mora da se bori za svoju poziciju u konstelaciji moći tri grane vlasti“, ocijenio je Raonić.

On smatra da je niskom nivou povjerenja u Skupštinu doprinijelo i to što su u prethodnoj godini formirana posebna radna tijela sa jako bitnim misijama, ali koja, nažalost, ni nakon dugog rada nijesu donijela konkretne rezultate.

"U Skupštini su se pokretale osjetljive teme koje su izazivale trvenja među koalicionim partnerima, ali na kraju su izostala konkretna, principijelna rješenja koja bi značila građanima“, zaključio je Raonić.

Bonus video: