Hajdinaga: Cungu naručio spornu studiju, nemamo dil

Bivši predsjednik Opštine Ulcinj negira da je pomogao lideru Force mimo zakonskih ovlašćenja u poslu za zemljištem
182 pregleda 1 komentar(a)
Gzim Hajdinaga, Foto: Savo Prelević
Gzim Hajdinaga, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.01.2014. 18:48h

Bivši gradonačelnik Ulcinja Gzim Hajdinaga negirao je da je za vrijeme svog mandata pomogao bilo kome, pa ni aktuelnom predsjedniku Opštine Nazifu Cunguu mimo zakonskih ovlašćenja.

Odgovarajući na optužbe potpredsjednika Opštine i lidera ulcinjskog SDP-a Selima Resulbegovića da je oštetio opštinu za milione tako što je prisvojio 32.000 kvadrata državnog zemljišta, Cungu je prekjuče novinarima pokazao dokumentaciju prema kojoj je Hajdinaga donio odluku o izradi studije lokacije za eko-seosko turistički centar na lokalitetu Šas na površini od oko 83.000 kvadratnih metara, od kojih je oko 50.000 Cunguovo privatno zemljište.

Cungu: Posao počeo Hajdinaga, sigurno mi nije učinio>>>

Cungu je kazao i da nije poznato zašto je njegov prethodnik studijom lokacije, obuhvatio i njegovo zemljište, što nije tražio i što, kako je naveo, Hajdinaga nije uradio da bu mu obezbijedio korist, imajući u vidu njihove tadašnje odnose.

Komentarišući te navode, Resulbegović je kazao da je Cungu trebao da poništi odluku svog prethodnika, ali da to nije uradio jer preko tih 32.000 kvadratnih metara državnog zemljišta dobija izlaz na obalu Šasa.

Cungu i Resulbegović razmijenili su teške optužbe tokom debate prošlog petka na lokalnoj TV Teuta u susret vanrednim lokalnim izborima zakazanim za 26. januar

"Što se tiče Šasa, studiju je na zahtjev investitora, izradio resorni sekretarijat i predlog odluke dostavio mi na potpis. Paraf sam stavio na osnovu važeće zakonske regulative bez obzira što su u pitanju bili moji politički protivnici jer nijesam imao razloga da ne vjerujem da je predlog u interesu građana”, kazao je Hajdinaga u izjavi "Vijestima".

On je podsjetio da je sa mjesta predsjednika Opštine otišao 2011. kada je na vlast došla Forca i Cungu.

"Nažalost, mi više nijesmo bili u prilici da radimo na tome. Ne sjećam se detalja i zaista ne znam da li je kasnije nešto mijenjano u odluci", kazao je Hajdinaga

Na pitanje da li je legalizovao objekte kompanije u vlasništvu Cungua, kako tvrdi Resulbegović, Hajdinaga je naglasio da je njegov tim radio shodno zakonskim ovlašćenjima, što je lako provjerljivo.

“Kao predsjednik Opštine nijesam bio u dilu ni sa kim pa ni sa Cunguom”, kazao je Hajdinaga.

Bivši gradonačelnik Ulcinja je u maju 2012. postigao nagodbu sa tužilaštvom da umjesto suđenja, zbog krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja i omogućavanja bespravne gradnje na štetu opštine, ulcinjskom porodilištu uplati 10 000 eura, tužilaštvo je postiglo novi dogovor.

Cungu i Resulbegović razmijenili su teške optužbe tokom debate prošlog petka na lokalnoj TV Teuta u susret vanrednim lokalnim izborima zakazanim za 26. januar.

Na optužbe Resulbegović da je zarobio 32.000 kvadrata državnog zemljišta koje se graniči sa njegovim privatnim imanje, "pretvarajući ga u svoj park i izlaz na jezero", Cungu je uzvratio da je Resulbegović zloupotijebio službenu kancelariju i položaj zarad interesa privatne firme koja se vodi na ime njegovog sina.

Kazao je da će optužbe konkretizovati narednih dana. Resulbegović je naveo da te optužbe "nemaju veze s mozgom".

Bonus video: