Drobnič: Nastavlja se odlaganje definisanja nadležnosti parlamenta

"Važno je da parlament bude potpuno angažovan i uključen u proces pridruživanja"
1 komentar(a)
Mitja Drobnič, Foto: Boris Pejović
Mitja Drobnič, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.01.2014. 12:29h

Odlukom o povlačenju Rezolucije o evropskim integracijama nastavlja se odlaganje prijeko potrebnog definisanja nadležnosti parlamenta u procesu pridruživanja i, u tom kontekstu, u odnosu sa Vladom, ocijenio je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Mitja Drobnič.

"Skupština je nastavila da jača svoju nadzornu ulogu kroz kontrolu i konsultativna saslušanja. Zaključci sa saslušanja moraju da se prate efikasnije. Ovo je potrebno kako bi se obezbijedilo djelotvorno sprovođeneje zakonodavstva koje je harmonizovano sa standaima i propisima EU", rekao je on agenciji Mina.

Drobnič je kazao da, kada je u pitanju uloga parlamenta u procesu evropske integracije, ne postoji određen model.

"U prethodnim proširenjima postojali su razni pristupi. Ono što je važno jeste da parlament bude potpuno angažovan i uključen u proces pridruživanja. Na taj način će Crna Gora vidjeti koji model je najbolji za koji proces pridruživanja", dodao je on.

Drobnič smatra da bi djelotvorna komunikaciona strategija trebalo da doprinese boljem javnom znanju i razumijevanju EU

"Uskoro će u Podgorici biti otvoren EU info centar i nastavićemo sa pojedinačnim posjetama opštinama koristeći priliku da informišemo građane o sektorima koji su u središtu pristupnih pregovora u toku 2014. godine", rekao je on.

Drobnič se, kako je dodao, nada da će doprinijeti zajedničkim naporima svih u prenošenju znanja o pridruživanja EU građanima.

On je, govoreći o novoj komunikacionoj strategiji za informisanje javnosti o EU, koju priprema Vlada, kazao da ljudi imaju legitimni interes da shvate kakav će uticaj reforme imati na njih i na društvo i, samim tim, oni pružaju podršku procesu reformi.

"Nekadašne potrebe se ne mogu porediti sa budućim potrebama. Naime, kroz pregovore koje Crna Gora vodi o odgovarajućim poglavljima ili sektorima, apetit za određene informacije u vezi sa sektorima se značajno povećao i nastaviće da se povećava u budućnosti, naročito po pitanju informisanja o prednostima koje će reforme donijeti privredi i pojedincima na ulici", kazao je Drobnič.

"Vjerujem da je Crna Gora do sad stekla dobru reputaciju što se tiče učeša civilnog društva u pregovorima i ovo treba da se nastavi na primjer objavljivanjem izvještaja o sprovođenju Akcionih planova"

Drobnič smatra da bi djelotvorna komunikaciona strategija trebalo da doprinese boljem javnom znanju i razumijevanju EU.

"Osim toga, trebalo bi da objasni posljedice pridruživanja za zemlju i njene građane kao i veza između tempa priprema za članstvo i napretka postignutog pregovorima", naveo je on.

Takav strateški pristup, kako je rekao, dovešće do ubrzanog prenošenja zakona EU u lokalno zakonodavstvo i podržaće stvaranje neophodnih administrativnih struktura.

"Vjerujem da je Crna Gora do sad stekla dobru reputaciju što se tiče učeša civilnog društva u pregovorima i ovo treba da se nastavi na primjer objavljivanjem izvještaja o sprovođenju Akcionih planova. Mogu samo da podstaknem Crnu Goru da nastavi tim putem", poručio je Drobnič.

On je saopštio i da su operativne strukture unutar javne uprave Crne Gore za koordinaciju četiri od pet IPA komponenti su spremne i najvjerovatnije će preuzeti upravljanje fondovima u toku 2014. godine.

"Ova ocjena se zasniva na revizijama struktura koje sprovode tri generalna direktorata komisije za proširenje, za zapošljavanje i za regionalnu politiku", rekao je Drobnič.

Prema njegovim riječima, kad je riječ o petoj komponenti, koja se tiče poljoprivrede, crnogorska javna uprava je i dalje u pripremnoj fazi.

"U toku 2014. ćemo vidjeti da li su ove aktivnosti razvijene dovoljno za upravljanje sredstvima u okviru ove komponente", kazao je Drobnič.

Bonus video: