Da se državni simboli oslobode vjerskih aplikacija

Purišić je “Vijestima” potvrdio da je u ime BS potpisao sporazum, da to nije nikakva tajna i da se on, između ostalog, odnosio na pitanje nacionalnih simbola, opština Petnjica i Tuzi
25 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2014. 07:36h

Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ) osudila je inicijativu Bošnjačke stranke (BS) da se na postojećoj državnoj zastavi i grbu dodaju islamski simboli.

Umjesto toga, oni zahtijevaju potpunu promjenu „u simbole koji neće vrijeđati vjerska i nacionalna osjećanja niti jednog naroda u Crnoj Gori“.

Sekretar BDZ u Bijelom Polju Semir Hodžić je reagovao na izjavu funkcionera BS Sulja Mustafića koji je rekao da će se BS „zalagati da se ono što nas dijeli i stvara rezervu kod pripadnika islamske vjeroispovijesti, promijeni u državnim simbolima”.

Hodžić je kazao da BS “ ima još jedan sporazum sa DPS-om koji vješto krije od javnosti“.

„Radi se o sporazumu koji je u uoči donošenja novog Ustava nakon referenduma o nezavisnosti Crne Gore u ime BS potpisao Kemal Purišić, a odnosi se upravo na državne simbole. Radi se o sporazumu na kojem je insistirala BS i koji je potpisan. U njemu stoji da će DPS prihvatiti pokretanje inicijative za promjenu državnih simbola u Crnoj Gori. Iz tog razloga i mnogih drugih, kao što je Sandžak prekogranična regija, su dobili podršku od Bošnjaka i tadašnje BS. Taj ugovor postoji i za njega nam je rekao Kemal Purišić i rekao je da se pozovemo na njega. On ga ima, a mi nemamo još uvijek”, kazao je Hodžić.

Purišić je “Vijestima” potvrdio da je u ime BS potpisao sporazum, da to nije nikakva tajna i da se on, između ostalog, odnosio na pitanje nacionalnih simbola, opština Petnjica i Tuzi.

“Sporazum nije nikakav tajni dokument. Potpisan je u Skupštini od partija koje su glasale za Ustav, izuzev SDP-a. Potpisale su ga DPS, Pokret za promjene, BS, Demokratski savez, a koliko se sjećam i HGI i DUA. SDP nije stavio potpis iz njima poznatih razloga iako su bili obećali, ali su odustali u posljednjem času. Sporazum tretira pitanja statusa Sudskog savjeta, opština Petnjica i Tuzi i nacionalnih simbola. BDZ-u se pričinjava da je to tajna i misle da ako oni nijesu znali za sporazum da se on krije od javnosti. Dok sam bio poslanik to pitanje sam više puta pokretao u Skupštini i medijima i u razgovoru sa kolegama”, kazao je Purišić.

On je pojasnio da u njemu stoji da se državni simboli oslobode vjerskih aplikacija i da odražavaju multinacionalni i multikulturalni sadržaj Crne Gore.

On je dodao da taj dokument ne tretira pitanje Sandžaka kao prekogranične regije.

Bonus video: