Picula: Evropska komisija će biti strog ocjenjivač pregovora

Picula je upozorio da minuli napadi na medije i novinare, ukoliko ostanu nerasvijetljeni, a počinioci i nalogodavci nekažnjeni, mogu biti uzrok usporavanja evropskih integracija
2 komentar(a)
Tonino Picula, Foto: Twitter/Tonino Picula
Tonino Picula, Foto: Twitter/Tonino Picula
Ažurirano: 09.01.2014. 17:54h

Evropska komisija (EK) biće strog kontrolor i ocjenjivač pregovora sa Crnom Gorom, posebno ključnih poglavlja 23 i 24, poručio je poslanik Evropskog parlamenta (EP), Tonino Picula.

On je u intervjuu Radiju Crne Gore kazao da neće biti nikakovog popuštanja i gledanja kroz prste.

"Proširenje nije prioritet Evropske unije (EU), i Crna Gora će vrlo brzo osjetiti jednu vrstu strogoće koju nijesu prošle ostale države članice", rekao je Picula.

Prema njegovim riječima, insistiraće se na vladavini prava, nezavisnom pravosuđu, slobodi medija, efikasnijoj borbi protiv kriminala i korupcije, i to će biti najvažnija mjerila za ocjenjivanje progresa u pregovorima.

"Osuđujuće ili oslobađajuće presude biće jedan od indikatora tog napretka", kazao je Picula.

On je upozorio da minuli napadi na medije i novinare, ukoliko ostanu nerasvijetljeni, a počinioci i nalogodavci nekažnjeni, mogu biti uzrok usporavanja evropskih integracija.

"Pojedine strukture u tranzicijskim zemljama, među kojima je i Crna Gora, osjećaju se ugroženo pred talasom demokratizacije društva. Evropski standardi sigurno ugrožavaju njihove materijalne i političke pozicije, i oni tome pružaju otpor, između ostalog i kroz napade na medije", rekao je Picula.

Građani, kako je naveo, moraju dići svoj glas protiv ugrožavanja medija, ali i vlast mora pokazati da je u savezništvu sa građanima koji imaju pravo na korektno i slobodno informisanje.

"Ukoliko vlast u tome zataji, onda će biti problema sa Briselom", upozorio je Picula.

On je rekao da dinamika evropskih integracija neće zavisiti samo od Crne Gore, pojašnjavajući da proširenje trenutno nije prioritet EU, i da su u fokusu konsolidacija ekonomije, izlazak iz finansijske krize i predstojeći evropski izbori.

Picula je kazao da je, ipak, optimista oko prijema Crne Gore u doglednoj budućnosti, posebno ako EU konačno izađe iz finansijske krize.

"Ako evropska ekonomija ozdravi u skorijoj budućnosti, onda sigurno neće biti problema da Crna Gora bude primljena u članstvo možda već krajem ove decenije, da bude primljena država koja nema veliku teritoriju i puno stanovnika, ali sigurno predstavlja dodatnu vrijednost evropskom projektu", naveo je Picula.

Bonus video: