Biti neutralan ne znači biti protiv Crne Gore

DF o stavu SDP-a da ne mogu biti dio velikog bloka protiv DPS-a
12 komentar(a)
Goran Danilović, Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Goran Danilović, Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.01.2014. 15:22h

Funkcioner Demokratskog fronta (DF) Goran Danilović kazao je da je DF previše veliki da bi se ukalupio u državotvorni blok čije je formiranje predložio lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić i da je ta koalicija svojom snagom i veličinom odavno nadrasla svaki sličan blok.

Danilović je za “Vijesti” kazao da to što Front koristi elementarna ljudska i ustavna prava i vjeruje da Crnoj Gori nije mjesto u NATO predstavlja osnovno načelo demokratije, a ne provokaciju.

Potpredsjednik SDP-a Raško Konjević kazao je da u državotvornom bloku teško može biti mjesta za DF jer se iz redova tog bloka insistira na anti-NATO kampanji. “Teško da neko može biti dio državotvornog bloka, koji pored promjena koje zauzima u svom političkom djelovanju i dalje snažno insistira na anti-NATO kampanji, jer je ujedno to zalaganje zaustavljanje Crne Gore na putu ka EU”, kazao je Konjević.

Danilović je ocijenio da je suludo razmišljati na temu da je protivnik Crne Gore onaj ko je za njenu vojnu neutralnost.

“Takvu ludost nećete čuti ni u jednoj zemlji članici NATO, oni uvažavaju i danas u svojim državama ljude koji smatraju da NATO nije dobar izbor. Zaista je nevjerovatno da nakon što smo mi u svojoj strukturi pomirili mišljenja 'za' i 'protiv' NATO, sada postoje neki koji saradnju uslovljavaju da se misli kao i oni”, kazao je Danilović.

On je istakao da smatra da su takve ideje recidiv prošlosti i da će se od toga brzo odustati.

Nema državospornog bloka

On je naveo da bi imalo smisla napraviti blok za odbranu države, ali da su pokušaji formiranja državotvornog bloka osam godina nakon referenduma “više provokacija i marketinški vrlo nespretna i neumjesna ideja”.

“Previše smo mi veliki da možemo da se ukalupimo u državotvorni blok, a trebalo bi taj blok da podrazumijeva i neku drugu stranu, a ja je zaista ne vidim. Ne vidim da postoji državosporni blok, pa da mu treba odgovoriti sa državotvornim”, rekao je Danilović.

Crna Gora je, kako je kazao, nezavisna država i ne treba je iznova od izbora do izbora stvarati, nego je odbraniti od organizovanog kriminala i pohlepnih vlastodržaca.

Upitan kako komentariše pozive iz SNP-a da se opozicioni lideri sastanu i dogovore o međusobnom nenapadanju i saradnji nakon lokalnih izbora, ako ne mogu napraviti dogovor o predizbornom nastupu, Danilović je kazao da DF neće nikoga ucjenjivati i prevaspitavati, ali da ne želi saradnju kao što je bila sa SNP-om u Mojkovcu.

“Mi nećemo nikoga ničim uslovljavati, potpuno nam je prihvatljivo da jedni druge ne napadamo, to nismo ni radili. Međutim, nije pametna politika poput one koja se dogodila u Mojkovcu. Da napravimo koaliciju, napravimo ili ne napravimo rezultat, DF bude svojevoljno manje snažan faktor u koaliciji i kad se napravi loš rezultat, onda budemo mi optuženi iako je neko drugi dobio dirigentsku palicu”, rekao je Danilović i dodao da to govori o neiskrenosti i o nečemu što je odavno prevaziđen vid političkog djelovanja.

On je naveo da, ipak, vjeruje da bi za početak za cijelu opoziciju mnogo značilo kada bi sve opozicione strukture saopštile da će deset dana nakon izbora u Podgorici i nakon što opozicija prebroji većinu, biti izabran novi gradonačelnik, novi predsjednik Skupštine i da će biti formirana vlast.

“I da se tom prilikom neće ucjenjivati nego da će se poštovati snaga proizašla iz volje naroda. Da nam se nikada više ne ponovi da jedni druge ucjenjujemo dok neko drugi pravi strategiju i priprema taktiku za kupovinu neophodnog odbornika”, zaključio je Danilović.

Forum 2010: Može da se zove i reformski blok

U Forumu 2010 ističu da su spremni da pregovaraju sa SDP-om, Pozitivnom i DF-om. “U interesu je cijele Crne Gore širi opozicioni konsenzus, koji bi mogao da stvori jedan čvrst blok, koji ne mora da se zove državotvorni, može da se zove reformski blok, jer Crna Gora je od 2006. nezavisna, tako da mislim da je priča o državotvornosti tu završena. Sada je važnije napraviti reforme, kako bismo mogli da računamo na bolju budućnost, jer ukoliko se ne stane na put ovakvom poslovanju DPS-a, mislim da Crnoj Gori ne predstoji svijetla budućnost”, kazao je portparol Foruma Boban Batrićević za Radio Antena M.

Upitan šta ukoliko, pak, ne bude moguće da u istu kolonu idu SDP, DF i Pozitivna, Batrićević nije dao precizan odgovor.

Na pitanje da li će opredjeljenje možda zavisiti od toga koliko druga strana ponudi udjela u vlasti, Batrićević kaže da neće. “Naravno da ne, mi ne želimo da trgujemo i da se prodajemo, nama je jasan cilj tranzicija ove vlasti i sekularizacija Crne Gore i njen put u integracije”, istakao je Batrićević.

Bonus video: