EU, nato...

Konjević o tome šta podrazumijeva državotvorni blok

Lider SDP-a Ranko Krivokapić je nedavno najavio da su jedini direktni partneri za razgovore o državotvornom bloku Pozitivna i Forum 2010
37 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.02.2019. 19:21h

Nakon što je od od lidera Demokratskog fronta Miodraga Lekića stigla poruka da je uslov da taj savez uđe u državotvorni blok, da neko javno objasniti što se pod tim podrazumijeva, te da u suprotnom ta ideja liči na novo prodavanje magle na političkoj sceni u Crnoj Gori, od potpredsjenika SDP–a Raška Konjevića za Antenu M stiže objašnjenje:

"Državotvorni blok mora baštiniti ideje nezavisne i građanske Crne Gore, kao i učlanjenje u NATO i Evropsku uniju, jačanje države socijalne pravde i poštovanje prava manjinskih naroda, posvećenost ispunjavanju obaveza iz poglavlja 23. i 24 , izgradnju države vladavine prava i borbu protiv korupcije na svim nivoima."

Na pitanje da li SDP u državotvornom bloku ostavlja prostora za DF, Konjvić kaže da "državotvorni blok treba stvarati na jasnim političkim principima, ne na principima političke trgovine kao što je to radio lokalni DPS sa pojedinim partijama koje negiraju rezultate referenduma o nezavisnosti".

"Ko bi na ovim principima želio da bude dio državotvornog bloka, prihvatajući ove principe, svakako sa njima se može razgovarati, ali svaka partija ima svoje programe i vrlo je lako na osnovu toga prepoznati ko može, a ko ne da bude dio bloka", kazao je Konjević Anteni M.

Okosnicu tog bloka, prema njegovim riječima, zbog svoje političke istorije treba da čini upravo SDP.

"I negdje iz tog razloga smo dužni, imamo obavezu da pokušamo da u državotvorni blok okupimo nove subjekte, prije svega Pozitivnu i manje političke subjekte Pravednu i druge, kao i pojedince i djelove civilnog društva. Teško da neko može biti dio državotvornog bloka, koji pored promjena koje zauzima u svom političkom djelovanju i dalje snažno inistira na anti-NATO kampanji, jer je ujedno to zalaganje zaustavljanje Crne Gore na putu ka EU".

U politici je, dodaje on, dozvoljeno mijenjati svoje političke programe, kao što je to, kaže činio DPS, ali se u tim promjenama moraju poštovati principi za koje se zalazu Socijaldemokrate. 

"Ono što je važno za lokalne izbore u Podgorici, da taj državotvorni blok ima dodatno utemeljenje zbog političke činjenice da je upravo lokalni DPS na čelu sa Mugošom već nekoliko godina, da budem precizniji tri godine vlada mimo bilo kojeg političkog principa. Da bude još gore vlada sa političkim partijama koje ne priznaju rezultatate referenduma i rekao bi ugrožavaju temelje nezavisne građanske Crne Gore", rekao je Konjević.

Lider SDP-a Ranko Krivokapić je, navodi Antena M, nedavno najavio da su jedini direktni partneri za razgovore o državotvornom bloku Pozitivna i Forum 2010.

Na pitanje da li su ti pregovori već počeli, Konjević je kazao:

"Mislim da treba otvoriti dijalog o ovim principima i da svi politički subjekti koji baštine ove principe, rekao bih da oko njih neće biti dvojbe da oni budu okosnica nekog novog političkog djelovanja u Podgorici".

Iz Foruma 2010 su, podsjeća Antena M, poručili su da su spremni da pregovaraju sa Socijaldemokratskom partijom i Pozitivnom o formiranju novog državotvornog bloka. U toj grupaciji, međutim, žele i saradnju sa Demokratskim frontom.