Mustafić: I elemente islama uvrstiti u državne simbole

Mustafić smatra da u znamenjima građanske države svi treba da imaju svoju prepoznatljivost
94 pregleda 125 komentar(a)
Suljo Mustafić na hadžiluku, Foto: Privatna arhiva
Suljo Mustafić na hadžiluku, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 05.01.2014. 14:00h

Potpredsjednik crnogorskog parlamenta i funkcioner Bošnjačke stranke BS Suljo Mustafić saopštio je da mu ne smetaju hrišćanska obilježja na državnim simbolima, jer kao vjernik uvažava i poštuje i hrišćanske i simbole svake druge religije.

On smatra da u znamenjima građanske države svi treba da imaju svoju prepoznatljivost.

"I pripadnici islama su ovdje autohtoni stanovnici, vijekovima su gradili Crnu Goru, oni su dio njene društvene stvarnosti i tražimo da se to iskaže i kroz simbole naše države“, kazao je Mustafić u intervjuu za Portal RTCG.

On smatra i da treba još mnogo raditi na tome da se unaprijedi položaj bošnjačko-muslimanskog naroda, kao i drugih manjinskih naroda u Crnoj Gori.

Mustafić je podsjetio da su jasno kazali da smatraju da nije potrebno državnim praznikom proglašavati dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša.

„Nijednog trenutka nijesmo željeli to pitanje da politizujemo, a još manje da pokušamo umanjiti ili relativizovati književnu dimenziju i značaj Njegoševog djela. Takođe, niko od nas nije govorio o Njegošu kao genocidnom pjesniku, već o nekim idejama njegovog djela, konkretno 'Gorskog vijenca', čije je bukvalno tumačenje bilo inspiracija nekim kasnijim izvođačima zločina, da ih koriste kao apologiju za svoje projekte etničkih čišćenja, pokrštavanja…Zbilja, smatramo krajnje neprimjerenim da se u građanskoj Crnoj Gori državnim praznikom proglašava datum njegovog rođenja, ako se zna da su neke ideje tog djela, u bukvalnoj interpretaciji, bile idejni koncept i opravdanje izvođačima zločina nad islamskim stanovništvom i u 19. i u 20. vijeku u Crnoj Gori i okruženju“, rekao je on.

Bonus video: