Radunović: Vlada će pokušati da bježi od EU kad na red dođe visoka korupcija

U opoziciji i SDP-u očekuju da će 2014. vlast pokazati rezultate protiv korupcije na srednjem nivou
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2014. 18:07h

Poslanik Demokratskog fronta i predsjednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović kazao je da ga ne bi iznenadilo da Vlada odustane od puta u Evropsku uniju (EU) kada na red dođe stvarna borba protiv korupcije.

"Kad pričamo o pravoj, stvarnoj borbi protiv korupcije ne očekujem da ova vlada uopšte ima volju za tako nešto jer to bi značilo da rade protiv samih sebe. Ova vlada koristi sve instrumente koji proističu iz veza sa organizovanim kriminalom, tako da će pokušavati samo još neko vrijeme da zavaraju javnost. A kada to više ne bude moguće ne bi me iznenadilo da se odustane od puta evropskih integracija", kazao je Radunović.

On je ukazao da, ipak, vladajuća struktura neće imati vremena za takav zaokret, jer bi bila smijenjena u najkraćem roku.

"Očekujem da će postojeća vladajuća struktura pokušati da simulira borbu i da će neke manje funkcionere žrtvovati da bi se pokazali sa stanovišta mjerljivih rezltata koje očekuje EU, a da će veliki igrači i dalje biti zaštićeni", kazala je Jasavić

"Ukoliko ih ne bude to će biti jasno rečeno, a ne kao do sad nekim slatkorječivim izrazima koji su dolazili iz Brisela i koji su više bili diplomatski rječnik nego onaj koji očekuju građani od ljudi koje doživljavaju vrlo praktičnim, a koji su funkcioneri Evropske komisije (EK)", rekao je Radunović.

Poslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić ocijenila je da u borbi protiv korupcije u narednoj godini neće biti bitnih iskoraka, te da će vlast simulirati borbu tako što će žrtvovati neke niže funkcionere, dok će oni na višim pozicijama ostati nedodirljivi.

"Očekujem da će postojeća vladajuća struktura pokušati da simulira borbu i da će neke manje funkcionere žrtvovati da bi se pokazali sa stanovišta mjerljivih rezltata koje očekuje EU, a da će veliki igrači i dalje biti zaštićeni", kazala je Jasavić koja je i potpredsjednica Pozitivne.

Ona je dodala da očekuje da budu procesuirani “neki malo veći, ali ne i visoki funkcioneri”.

U Socijaldemokratskoj partiji (SDP) kažu da žele i očekuju efikasniju borbu protiv korupcije nego u prethodnoj godini. Poslanik i potpredsjednik te stranke Rifat Rastoder kazao je da ipak ne treba biti previše optimističan kada je u pitanju procesuiranje osoba na visokom nivou.

"Ne treba btit previše optimističan pa očekivati da će sve to kao rukom nestati, ali realno, treba očekivati iskorak u odnosu na sadašnju situaciju", rekao je Rastoder za "Vijesti".

On je naveo da se nakon ulaska u novu fazu pregovora sa EU i institucionalnog zaokruživanja na svim nivoima i u parlamentu, dodatno taj segment uređuje.

"Parlament se dodatno uređuje i angažuje, tako da iskreno očekujem i to značajan pomak naprijed", kazao je Rastoder.

Nije čitav visoki nivo koruptivan

U Demokratskoj partiji socijalista (DPS) ističu da je borba protiv korupcije odavno započeta i da će biti nastavljena, ali da ne treba očekivati da se korupcija istrijebi za godinu dana, jer to niko u svijetu nije uspio.

Poslanik DPS-a Miodrag Vuković kazao je da niko ne može demantovati da se borba protiv korupcije vodi preventivno i represivno.

"Niko nije demantovao da se upozorava na zlo koje korupcija predstavlja za društvo. Koliko je bilo istraživanja, koliko okruglih stolova, pokušaja edukacije, poziva građanima da prijavljuju korupciju", rekao je Vuković za “Vijesti” i dodao da se bez dokaza ne može niko optužiti.

"Percepcija korupcije je “reče mi jedan čoek”. Kako procesuirati taj slučaj?", kazao je on.

Vuković smatra da polazna osnova u toj borbi mora biti zajednička svima u državi i da se ne može pričati napamet o korupciji na visokom nivou kao opštem zlu - kao da je čitav visoki nivo koruptivan.

"Ako ima korupcije na visokom nivou moramo da ohrabrimo one koji to mogu da dokažu da to i prijave, i očekujem od organa da završe posao", kazao je Vuković.

Galerija

Bonus video: