Irinej: DPS da prestane da nasrće na SPC

Patrijarh javno pita "tamošnje ideologe, mahom ateiste, zašto u duhu sopstvene verzije demokratskog i sekularnog društva nemaju kuraži da zatraže i reorganizaciju Rimokatoličke crkve"
24 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2014. 17:34h

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej kazao je, u Božićnoj poslanici, da SPC protestvuje i žali zbog “neprekidnih nasrtaja režima koji vlada u Crnoj Gori na identitet, status i slobodu SPC i zbog pokušaja uplitanja u njen unutrašnji život i kanonsko ustrojstvo".

U poslanici patrijarh javno pita "tamošnje ideologe, samozvane autokefaliste, inače mahom ateiste, zašto u duhu sopstvene verzije demokratskog i sekularnog društva nemaju kuraži da zatraže i reorganizaciju Rimokatoličke crkve da njoj sjedište bude u Crnoj Gori, a ne u Vatikanu, kao što to traže za pravoslavnu crkvu”.

Demokratska partija socijalista (DPS) sa sjednice Savjeta za praćenje realizacije izbornog programa, na temu identiteta države, odražanoj krajem decembra poručila je da Crnoj Gori treba pravoslavna crkva kao duhovni stožer vjerujućeg većinskog stanovništva koja ne dijeli, nego sabira i da bi takva crkva sa sjedištem u Crnoj Gori dodatno afirmisala identitet moderne države.

U poslanici patrijarh Irinej napominje da jedinstvo “našeg roda, jedinstvo naše svetosavske crkve, niko nema pravo da ugrozi i da oni koji iz vlastitih interesa, zbog svoje sujete cepaju plašt naše svete crkve treba da znaju da će ih kad-tad stići pravda Božja”.

"Pozivamo sve na duhovnu budnost i mudrost. To nam je danas najpotrebnije jer svuda oko nas i među nama kruže oni koji žele da nas vide pocepane i razjedinjene. Crkva naša svetosavska jeste i ostaje trajni garant i temelj našeg duhovnog, crkvenog i nacionalnog jedinstva", poručio je patrijarh Irinej.

Irinej se posebno osvrnuo na stanje na Kosovu pa je poručio da na toj teritoriji stradanja i nepravda ne prestaju, da vjekovima traju pokušaji da se ono otme, ali i poručio Srbima koji tamo žive da nijesu sami i zaboravljeni već da je sa njima, kako je kazao, cijeli srpski rod i sav pravdoljubivi svijet.

Irinej je naveo i da se danas "molitveno sjećamo naše braće po stradanju i mučeništvu u Siriji, Egiptu, Iraku i drugim zemljama širom Bliskog istoka, nad kojima se pred očima cijelog svijeta vrši duhovni i biološki genocid".

Bonus video: