Konsenzus o Predlogu rezolucije o načinu procesa evropskih integracija

Predsjednik odbora Slaven Radunović predložio je, kako je naveo, kompromisno rješenje
56 pregleda 0 komentar(a)
Slaven Radunović, Foto: Boris Pejović
Slaven Radunović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.12.2013. 16:26h

Članovi Odbora za evropske integracije postigli su danas konsenzus o Predlogu rezolucije o načinu, kvalitetu i dinamici procesa evropskih integracija, koji su potpisali predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić i lider Socijalističke narodne partije, Srđan Milić.

Nakon što je Prijedlog rezolucije o evropskim integracijama ranije povučen kako bi se o njemu postigao što širi konsenzus, novo rješenje koje su potpisali Krivokapić i Milić predviđa da je, ukoliko Odbor za evropske integracije da negativno mišljenje na pregovarčke pozicije, Vlada u roku osam dana dužna da se izjasni o tom stavu ali ne i da prekida pregovore.

Iako su članovi imali različita gledišta na dokument kojim se precizira pozicija Parlamenta u pregovaračkom procesu, postigli su konsenzus, prenosi Radio Antena M.

Krivokapić je kazao da se jasno čuva pozicija Parlamenta da ima suspenzivni veto i da Vlada na stav odbora mora odgovoriti pismeno.

“Da se zna u tom trenutku šta je Skupština predlagala i u toku pregovora kad Vlada bude podnosila izvještaj Parlament može dokazivati da li je bio u pravu. Sa druge strane je i efekat koji smatram dosta važnim, a to je da i Vlada u pregovorima ima adut koji se zove "Parlament nam traži to", rekao je on.

Krivokapić je kazao da smatra da je to prihvatljivo i za Vladu, navodeći da za njega jeste.

“Daje nam "feed back " gdje možemo jasno da definišemo našu političku poziciju», pojasnio je on.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Dritan Abazović, smatra da Skupština treba da jača svoju kontrolnu funkciju.

"Da ne budemo kamen spoticanja evropskih integracija već neko ko će braniti interese građana ukoliko to bude potrebno», pojasnio je on.

Predsjednik odbora Slaven Radunović predložio je, kako je naveo, kompromisno rješenje.

"Predlažem da se doda da najkasnije pet radnih dana nakon izjašnjenja Vlade Odbor za evropske integracije će dati konačno mišljenje na nacrt pregovaračke pozicije", kazao je on.

Poslanik Demokratske partije socijalsita, Šefkija Murić smatra da rezoluciju treba usvojiti, navodeći da se kasnije, ako zatreba, može mijenjati.

"Svi na rezoluciju različito gledamo i kad bismo sad pojedinačno uplitali šta nam se ne sviđa nikad ne bismo postigli kompromis», rekao je on.

Poslanik Demokratskog fronta, Koča Pavlović, podsjetio je da je rezolucija u političkom smislu značajna, ali da za Vladu nije obavezujuća.

Poslanik Fronta, Predrag Bulatović kazao je da jeste za kompromis ali isto tako smatra da je postignuti konsenzus, kako kaže, lažan.

"Pozdravljam napore da svi glasamo za sve ovo, ali ovaj Odbor je nakon višesatne rasprave krajem oktobra usvojio izvještaj i amandman i politički optužujem ministra vanjskih poslova Igora Lukšića da je srušio konsenzus koji je postojao u Parlamentu», kazao je on.

Raniji predlog rezolucije povučen je iz procedure zbog protivljenja poslanika DPS-a Miodraga Vukovića na amandman Odbora za evropske integracije, prema kome Vlada mora da ponovo razmatra pregovaračke pozicije i da je vrati u roku od 30 dana ukoliko mišljenje tog skupštinskog radnog tijela bude negativno.

Bonus video: