Samo veća autonomija: Tuzi kao poluostrvo

Mugoša najavio da će se uskoro dogovoriti o modelu prema kome Malesija neće imati punu samostalnost
82 pregleda 21 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Boris Pejović
Miomir Mugoša, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.12.2013. 09:04h

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša je najavio da će, nakon novogodišnjih praznika, održati sastanak sa predstavnicima svih albanskih partija, kako bi se kroz promjenu Zakona o glavnom gradu i o finasiranju lokalnih samouprava došlo do opštine Tuzi sa, kako tvrdi, punim kapacitetom i većom autonomijom.

Mugoša je time praktično ozvaničio rješenje koje su dogovorali predstavnici albanskih stranaka u Malesiji, prema kojem bi Tuzi poput ostalih lokalnih uprava upravljale svojim budžetom koji tretira plate zaposlenih u administraciji i određivale infrastrukturne prioritete na teritoriji Malesije, ali bi ostale dio podgoričke opštine.

Na konferenciji za novinare, Mugoša je kazao da bi takva opština imala veći stepen autonomije, veću sigurnost i direktno bi raspolagala sa finansijskim sredstvima.

“U svakom slučaju, neće niko da ode negdje, da se otkači kao ono ostrvo iz Kusturičinih filmova. Zemlja neće da ode. Tu smo gdje jesmo, jer mislim da građani nepogrešivo znaju šta je njihov najveći interes”, kazao je Mugoša.

Predsjednik kluba odbornika SNP-a u Skupštini glavnog grada Vladimir Vujović je u pismu upućenom Mugoši tražio da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti i tačka o referendumu o opštini Tuzi, s obzirom na to da je najnovijim izmjenama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore predviđeno da se sa prvim izborima za organe nove opštine, istovremeno održavaju izbori u jedinici lokalne samouprave iz koje je nastala nova opština i s obzirom na to da je Skupština glavnog grada preuzela obavezu o referendumu.

Funkcioner DPS-a Nikola Gegaj je za portal Analitika kazao da će Tuzi dobiti status opštine naredne godine, ali da ona treba da zadrži kopču sa Podgoricom koja je mnogo doprinijela da Tuzi ne budu više nerazvijena varošica.

Bonus video: