Na molitveni doručak pozvan i Krivokapić

Ko je dobio pozivnicu iz Crne Gore za ovogodišnji skup u Vašingtonu
105 pregleda 13 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.12.2013. 11:14h

Na ovogodišnji tradicionalni molitveni doručak u Vašingtonu, pozvani su šef parlamenta Ranko Krivokapić, premijer Milo Đukanović, lider SNP-a Srđan Milić i šefovi poslaničkih klubova DPS Milutin Simović i SNP Aleksandar Damjanović.

To su za sada poznate zvanice iz Crne Gore na skupu koji se tradicionalno organizuje svakog prvog četvrtka u februaru, a na kojem prisustvuje oko 3. 500 zvanica iz svijeta politike, biznisa, predstavnika civilnog društva.

RTCG je juče objavila da u Vašington putuju lideri DPS i SNP i šefovi poslaničkih klubova te dvije partije, uz naslov “Đukanović i Milić kod Obame”.

Prema informacijama “Vijesti”, Krivokapiću je pozivnicu u ime prije nekoliko sedmica, kada je boravio u posjeti SAD, lično uručio kongresmen Robert Aderholt, koji je i jedan od potpredsjednika PS OEBS-a , međunarodne organizacije na čijem je čelu šef crnogorskog parlamenta.

Na poziv kopredsjedavajućih Nacionalnog molitvenog doručka, američkih senatora Džefa Sešnsa i Marka Prajora, prošle godine na molitvenom doručku bio je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović. Iako pozvan, doručku nije prisustvovao premijer Milo Đukanović. Osim Đukanovića i Gvozdenovića, na doručak je bio pozvan i šef poslaničkog kluba DPS-a Milutin Simović, kao i Goran Danilović iz DF i Damjanović, koji takođe nijesu pošli u Vašington.

Godinu dana ranije, na molitvenom doručku bili su Gvozdenović, Simović, Danilović, Damjanović, suvlasnik hotela “Splendid” Žarko Radulović, kao i predsjednik fudbalskog kluba Grbalj Marko Carević. Od predstavnika civilnog društva poziv na molitveni doručak dobila je Daliborka Uljarević, direktorica CGO, ali i sekretar za finansije Skupštine opštine Kolašin Momčilo Bulatović. Ranije su doručku prisustvovali i predsjednica HGI Marija Vučinović i opozicioni lideri Andrija Mandić (Nova) i Nebojša Medojević (Pokret za promjene). Krivokapić je, takođe, prije nekoliko godina išao na Molitveni doručak.

Molitvenom doručku prisustvovaće predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama. Cilj skupa je okupljanje članova političke, društvene i poslovne elite i njihovo povezivanje. Za izbor gostiju na molitvenom doručku u Americi zadužena je Feloušip Fondacija, konzervativna hrišćanska organizacija, koja listu zvanica prosljeđuje predstavnicima Senata i Predstavničkog doma, a koji onda šalju zvanične pozivnice. Poziv Fondacije Feloušip naplaćuje se 500 dolara, tako da boravak u Vašingtonu košta više od 5.000 dolara.

Po ugledu na američki molitveni doručak, u maju prošle godine u “Splendidu” je organizovano okupljanje zvaničnika jugoistočne Evrope, na kome je učestvovalo preko 300 gostiju iz tridesetak država regiona, Evrope i SAD, kao i članovi diplomatskog kora. Skup je organizovala Skupština, uz podršku američke fondacije Feloušip. Na njemu su, između ostalih, učestvovali Đukanović, Krivokapić, Milić, Damjanović, Simović, senator iz Oklahome Džejms Inhof i kongresmen Aderholt...

Bonus video: