Kaluđerović: Vlast u Podgorici što prije da raspiše referendum za Tuzi

U protivnom pokazaće se da su građani Malesije taoci političkih kalkulacija DPS-a, jer im trebaju njihovi glasovi za očuvanje vlasti
157 pregleda 0 komentar(a)
Velizar Kaluđerović, Foto: Luka Zeković
Velizar Kaluđerović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.12.2013. 07:33h

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Velizar Kaluđerović pozvao je upravu Glavnog grada da što prije raspiše referendum za punopravnu opštinu Tuzi, kako bi se izbjeglo moguće ponavljanje lokalnih izbora u Podgorici i u Tuzima u kratkom roku.

On je podsjetio da je usvojenim izmjenama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore predviđeno da se nakon formiranja nove opštine izbori održe istovremeno u novoj i opštini iz koje je ona nastala.

Ukoliko Tuzi dobiju status opštine nakon aprila, kada se očekuju redovni izbori u Glavnom gradu, moglo bi se desiti da se ponove izbori u Podgorici.

"Pozivam nadležne da što prije građanima omoguće da se na referendumu izjasne da li su za to da Tuzi budu opština i, ako njihova odluka bude pozitivna, da se obezbijedi dovoljno vremena za donošenje odluke o samostalnoj opštini i istovremeno raspišu izbori zajedno sa podgoričkim. Ukoliko se to ne desi, imaćemo nove izbore u Podgorici par mjeseci nakon što se održe redovni", upozorio je Kaluđerović.

Konsultativni referendum obećan je i pred predsjedničke izbore u aprilu, kada je uprava Glavnog grada donijela odluku da se referendum raspiše do septembra

Izmjenama zakona, koji je u ponedjeljak usvojen glasovima opozicije i Socijaldemokratske partije (SDP), predviđeno je i da konsultativni referendum o novoj opštini ne može biti održan na dan izbora, ili sedam dana prije ili poslije glasanja.

Kaluđerović je upozorio da bi se, u slučaju da referendum ne bude održan narednih mjeseci, moglo desiti da se prvi izbori u novoj opštini održe za četiri godine.

Poslanik SNP-a je podsjetio da prema Zakonu o teritorijalnoj organizaciji, nakon referenduma, potrebno mišljenje Komisije Ministarstva unutrašnjih poslova o ispunjenosti uslova, koje se dostavlja Vladi.

Kada Vlada to mišljenje potvrdi, u parlamentu se glasa o formiranju nove opštine. U slučaju opštine Petnjica, koja je do sada jedina formirana po novom zakonu, od referenduma do proglašenja opštine proteklo je devet mjeseci.

Kaluđerović je upozorio da u slučaju opštine Tuzi još nije raspisan referendum, iako ga je vladajuća koalicija u dva navrata obećala kroz potpisane dokumente.

On je podsjetio da su predstavnici DPS-a i albanskih partija, uoči referenduma 2006. godine potpisali sporazum prema kojem je obećavan referendum pola godine nakon vraćanja državne nezavisnosti.

Konsultativni referendum obećan je i pred predsjedničke izbore u aprilu, kada je uprava Glavnog grada donijela odluku da se referendum raspiše do septembra.

"Svjestan sam da su rokovi tijesni da bi se održao referendum, ali sve što je propušteno nameće državnim organima obavezu da ispunjavaju obećanja. U protivnom će se pokazati da su građani Malesije pravi taoci političkih kalkulacija DPS-a, jer im trebaju njihovi glasovi za očuvanje vlasti u Podgorici", kazao je on.

Bonus video: