Građani sve nezadovoljniji situacijom u državi

Istaživanje je pokazalo da se kod građana pojavila bojazan za budućnost i smatraju da će i naredna godina biti ekonomski teška i neizvjesna
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2013. 18:58h

Nakon nekoliko mjeseci, opet je više nezadovoljnih nego zadovoljnih građana trenutnom situacijom u državi, pokazalo je najnovije istraživanje javnog mnjenja, koje je za Televiziju Vijesti uradila agencija Ipsos Stratedžik marketing.

Istaživanje je pokazalo da 49 odsto građana smatra da Crna Gora ide u lošem smjeru, a 44 odsto da se kreće pravim putem.

Istaživanje je pokazalo da se kod građana pojavila bojazan za budućnost i smatraju da će i naredna godina biti ekonomski teška i neizvjesna.

Birači vladajućih stranaka i dalje misle da se država kreće pravim putem s tim što su glasači SDP podijeljeni, odnosno više od 40 odsto njih nezadovoljno je trenutnom situacijom. Kod opozicije sve je manje optimista, čak i među biračima Pozitivne Crne Gore.

Ni jednoj partiji ne vjeruje 24 odsto građana

Najviše je građana koji ne vjeruju ni jednoj političkoj ličnosti čak 24 odsto i to nepovjerenje je veće za sedam procenata nego u novembru.

Uz 10 odsto koji su zaokružili odgovor ne znam, dolazi se do zaključka da političari imaju dosta oskudnu podršku.

Na pitanje da kažete ime samo jednog političara kome se najviše može vjerovati, ne nudeći njihova imena, 21 odsto je kazalo da je to premijer Milo Đukanović, iza njega je, kao i u novembru, lider Demokratskog Fronta Miodrag Lekić sa 15, ali je njegovo povjerenje palo za 3 procenta.

Na trećem mjestu je predsjednik države Filip Vujanović, kome je povjerenje takođe palo iI to 2 procenta. Osim ove trojke, povjerenje u ostale političare i dalje je na vrlo niskom nivou.

Vujanović i dalje najpopularniji

Filip Vujanović zadržao je čelnu poziciju po rejtingu ali bilježi blagi pad, kao, uostalom i svi političari na decembarskoj listi.

Lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić ostaje na drugom mjestu ali on bilježi nešto oštriji pad od Vujanovića.

Vujanović već nekoliko mjeseci ima stabilnu prednost. Na pad Lekićevog rejtinga najvjerovatnije je uticalo i razočarenje dijela javnosti nakon ubjedljivog poraza opozicije na lokalnim izborima na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici.

Treće mjesto zadržao Đukanović ali i on ima pad u odnosu na novembar.

Veliki pad u odnosu na prošli mjesec bilježi predsjednik Skupštine I lider SDP-a Ranko Krivokapić.

Pad sličan Krivokapićevom ima I lider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović.

"Šampion" negativnih ocjena ostaje lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević, a rast broja negativnih ocjena u odnosu na novembar bilježi i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić. Slično je i sa liderom SNP-a Srđanom Milićem.

Istraživanje Ipsos Stratedžik marketing ponovo je radio na terenu, od 1. do 8. decembra, u 17 gradova, na uzorku od 1.032 ispitanika.

Galerija

Bonus video: